Afbeelding

Landstede/ZAC ligt niet wakker van 47-93 bekerverlies tegen Feyenoord Basketbal

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Voorzitter Tonok Bwefar van ZAC voorspelt het vooraf. "Als je voor rust bij kunt blijven tegen een team als Feyenoord heb je heel misschien een kansje." De prognose van de preses blijft beperkt tot het eerste kwart (10-16). Daarna zijn de Rotterdammers in de vierde ronde van de bekerstrijd oppermachtig (47-93).

Na afloop zit niemand in zak en as bij ZAC. Neem Erwin Hageman, oud basketbalprof bij Den Helder, Haarlem en Oranje. De 2.11 meter lange Zwolse coach wijst naar collega Toon van Helfteren iets verderop. Hij is de verantwoordelijke man bij Feyenoord na een lange carrière als bondscoach. “Dat was hij al toen ik bij Jong Oranje zat. Een heel fijne vent om mee samen te werken.” Hageman heeft een hoge pet op van Van Helfteren. Met hem op de bank hebben de Zuid-Hollanders een metamorfose ondergaan en spelen bovenin mee in de eredivisie. Hageman ziet de kwaliteiten bij Feyenoord. “Fysiek ijzersterk en in de ‘fast break’ levensgevaarljk. Hier tegen Landstede hadden ze vorige week gewoon een slechte dag. We bleven aardig bij in het begin maar moesten daarna snel passen. “

Na rust (23-45) lopen de bezoekers snel uit naar 40-74 en sluiten het duel af met de verwachte dikke winst (47-93). Bij de gasten is oud-Zwollenaar Coen Stolk met dertig punten de topschutter, bij ZAC gooien Roy van der Schaaf (12) en Peter Schot (10) dubbele cijfers.

Na de slotbuzzer is er vooral berusting. Hageman: “Leuk, maar je weet dat je eraf gaat. Meedoen om de titel in de eerste divisie heeft prioriteit. We staan nu tweede. Op die plek kunnen we via kruisfinales aan de promotiedivisie denken. Maar het kampioenschap is daarnaast gewoon in zicht.”

Ook de voorzitter is niet kapot van het verlies. “Zij rennen harder en scoren meer”, is de simpele analyse van Bwefar. De vechtjas van weleer van The Hammers zit met ZAC prima in zijn vel.” Wij staan er prima op. Bij ons is alles mogelijk, zowel prestatief maar ook om gewoon lekker een balletje te gooien. Uiteraard zijn er ook zorgen over de beschikbaarheid van voldoende kader en het gebrek aan zaalruimte, maar het lukt. We zijn erg blij met een mooi plan met HTC. Op de strook naast hun hoofdveld komen drie basketbalvelden met ook belijning van 3x3-veldjes. Als alles volgens plan loopt houden we al op 5 juni een buitentoernooi. Een mooie ‘boost’ voor de sport en vooral ook de club.”

Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45