Zaalvoetbalinternational Jorie Schepers aan de bal namens Exstudiantes
Zaalvoetbalinternational Jorie Schepers aan de bal namens Exstudiantes Orange Pictures / Johan Wolff

Exstudiantes Zwolle maakt zich nu al op voor nieuw eredivisieseizoen

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE – Exstudiantes Zwolle/Schuurman Bouwadvies is hekkensluiter in de eredivisie zaalvoetbal voor vrouwen, maar kan zich nu al gaan opmaken voor een vierde seizoen op het hoogste niveau. Die boodschap heeft het van de KNVB gekregen.

Het besluit om de eredivisie uit te breiden van de huidige tien naar de gewenste twaalf teams ligt hieraan ten grondslag. Aangezien de kans heel klein is dat er twee of meer ploegen zijn die een stap omhoog kunnen en willen maken naar de eredivisie, zullen er waarschijnlijk geen teams degraderen. “De eredivisie kost zeven a achtduizend euro op jaarbasis. Het is de afgelopen jaren gebleken dat heel weinig teams dit kunnen opbrengen”, verklaart trainer Marcus-Jan Schiere.

Exstudiantes promoveerde in 2017 naar de eredivisie waar het een ongekend sterk debuutjaar kende. Het tweede en derde seizoen verlopen echter een stuk moeizamer. Vorig jaar bleef het team met de nodige hobbels behouden voor de eredivisie en ondanks de huidige positie als hekkensluiter kan Exstudiantes zich nu al richten op een vierde jaargang eredivisie. “Het is alleen de vraag hoe we daar mee om moeten gaan. Voor mij zelf wordt de combinatie met werk en gezin steeds lastiger”, zegt Schiere, die degene is bij de club met een voor de eredivisie vereist TC-diploma. Als hij stopt, moet er een nieuwe, gediplomeerde trainer worden aangetrokken.

De club hoopt de komende maanden het één en ander in gang te zetten om eredivisiezaalvoetbal voor de komende seizoenen mogelijk te maken. “We hebben zondag een sponsorborrel in De Tagrijn waar we al onze sponsoren willen bedanken. We willen dan ook duidelijk maken dat we de eredivisiedroom in Zwolle niet willen opgeven en we hopen voor 15 mei (inschrijfdatum) een organisatie hiervoor op poten te krijgen.”

'Ze doen alles zelf'

Bijna drie seizoenen eredivisiezaalvoetbal hebben er behoorlijk ingehakt bij de speelsters, die bijna alles zelf regelen en er veel voor opzij zetten. “Speelsters hebben zelf sponsoren geworven, het reisschema maken ze zelf, de was doen ze zelf, ze hebben vrienden geregeld die financieel bijspringen, ze doen zelf de pr. Iedereen doet wat en dat is best wel intensief. Daar moeten we goed naar kijken. Als we de eredivisie serieus nemen, moeten we daar nu mee bezig gaan”, stelt Schiere, die ook weet dat enkele speelsters na dit seizoen gaan stoppen.

Nieuwe speelsters

De club wil de tweede seizoenshelft mede gebruiken om nieuwe speelsters uit te proberen en in te passen. Mogelijk ligt er voor enkele meiden van SVO VVZ (ZAC en Zwolsche Boys) een eredivisiedebuut in het verschiet. Omdat hoofdsponsor Schuurman Bouwadvies ook daar geld schiet mogen zij, als tegenprestatie, twee keer mee trainen met Exstudiantes.

Exstudiantes Zwolle speelt vrijdag een bekerwedstrijd tegen Drachtster Boys 2 en hervat een week later de competitie met een duel tegen KTP Nieuw Roden, dat één-na-laatste staat.

IFC Zwolle

Voor de mannen van IFC Zwolle gaat de competitie in de eerste divisie vrijdag al weer van start met een thuiswedstrijd tegen zvv Urk. De Zwolse nummer elf, vorig seizoen kampioen geworden in de topklasse, gaat een week later op bezoek bij ONR, dat twaalfde en laatste staat.

WRZV en SVI

Twee treden lager spelen WRZV Zwolle en SVI en voor WRZV staat er woensdag (8 januari) gelijk een kraker op het programma tegen Excelsior '31 2. In de WRZV-hallen begint om 20.30 uur het duel tussen de nummer twee (WRZV Zwolle) en vier in de hoofdklasse G. SVI staat derde en hervat de competitie op 20 januari.