In actie in de voorjaarscompetitie van 2019.
In actie in de voorjaarscompetitie van 2019. Diederik van Hogendorp

Tennistalent zoekt en vindt tennisbaan; 'als ik maar kan tennissen'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Sarah van Emst en haar ouders doen wat ze kunnen om in tijden van corona zoveel mogelijk te blijven tennissen en na een zeer tennisluwe week lijkt de ergste droogte alweer voorbij.

Hoewel tennis in tijden van corona vanzelfsprekend zeer uitdagend is, is het voor het Zwolse tennistalent geen rustige tijd. Sarah houdt er een vrij strikt regime op na van leren, sporten, leren, sporten aangezien het examentijd is voor de 4VMBO-leerling (TL) van het Center for Sports and Education in Zwolle. Ze doet dit schooljaar examen in Nederlands, Duits en Biologie en volgend jaar in de resterende drie vakken.

Van haar trainers bij tennisschool Bogtstra & Kempers heeft ze een fysiek programma als huiswerk gekregen, ze loop zelf (hard) en staat iedere dag wel even met een racket in haar hand. “Een beetje overtikken, volleren met papa en mama op straat”, aldus Sarah. Goede manieren om de verveling tegen te gaan, maar niet genoeg om het niveau van een aspirerend toekomstig tennisprof te onderhouden. Daarom plaatste Sarah een oproep op Facebook. Of er 'op maximaal een half uur rijden van Zwolle' een tennisbaan was waar zij een balletje kon slaan. Reacties kwamen snel en met resultaat en dus stond Sarah zondag op een tennisbaan in Lieren, vlakbij Apeldoorn, en maandag op een baan in Wezep. Beide keren met een goede sparringspartner.

Na de sluiting van alle sportparken in Nederland, heeft het dus niet heel lang geduurd voordat Sarah weer met forehands en backhands de tennisballen tegen de baseline aan kon leggen. Op deze manier ziet moeder Kristel de uitdaging van op zijn minst drie weken thuis zitten met hele gezin iets meer zitten. “Wij zijn het niet gewend om zoveel thuis te zijn. Als je dan in keer iedereen thuis hebt...Het was afwachten hoe dat ging, maar het valt best mee”, zegt Kristel, die Sarah aan een vrij strikt regime houdt en haar voldoende uitdaging probeert te geven. “Op tijd uit bed: sporten, school, sporten. We hebben vandaag bijna anderhalf uur gelopen, gisteren hard gelopen. We doen veel spelletjes, zodat ze wel een beetje goed te pas is. Daar was ik wel een beetje bang voor”, lacht Kristel.

Sarah zelf legde zich schoorvoetend bij de unieke situatie neer en is dolblij dat er nu een mogelijkheid is om meerdere keren per week 'echt' te tennissen. “Het maakt me niet uit op welke baan ik sta, als ik maar kan tennissen”, aldus de vijftienjarige, die al jaren achtereen tot de nationale top in haar leeftijdscategorie behoort.

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden