Afbeelding

Tennisparken coronaproof gemaakt

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Sportparken gaan vanaf woensdag 29 april weer open voor kinderen die willen trainen en dat betekende dat er razendsnel handelen was vereist door clubs en partijen die trainingen aanbieden, zoals de tennischool Breakpoint en Tennischool Manon Jonker.

Looplijnen, afscheidingsvakken, een aparte ingang en uitgang, handschoentjes voor de tennisleraar, alles op afspraak en ouders die hun kinderen droppen bij de ingang van het sportpark maar zelf buiten het hek blijven. Tennisparken zijn in een paar dagen tijd coronaproof gemaakt om op 29 april de deuren te heropenen, zo`n zes weken nadat het kabinet opriep tot sluiting. “Als er handhaving komt, voldoen wij aan alle voorwaarden”, weet eigenaar Marc Duncker van tennisschool Breakpoint, dat de lessen verzorgt bij onder meer ZLTB in Zwolle en KJLTC in Kampen.

Na de bekendmaking van premier Rutte dat sportparken weer open mogen voor trainingen aan kinderen tot en met twaalf jaar en voor trainingen met anderhalve meter afstand in de leeftijdscategorie 13-18 jaar zaten de voorzitters van de zeven Zwolse tennisclubs diezelfde avond al bij elkaar. Figuurlijk natuurlijk, in een videovergadering, met SportService Zwolle als vertegenwoordiger van de gemeente daarbij aanwezig. “Het is fijn dat we zulke korte lijntjes hebben”, zegt voorzitter Jasja Scholtens van ZLTB over de Zwolse samenwerking. Ze is ook te spreken over de richtlijnen en de sturing vanuit de KNLTB. “Het is allemaal niet zo ingewikkeld. De bond heeft posters verstuurd met alle richtlijnen die we op het park kunnen ophangen. Wij hebben onze leden ook gemaild met richtlijnen.”

Samen met tennisleraar Jelle Boers van Breakpoint is een dag na de persconferentie meteen besproken wat er nodig is om de lessen te kunnen starten op 29 april, de eerste dag dat de maatregelen zijn versoepeld en de jeugd dus weer mag sporten in groepsverband. “Natuurlijk waren we blij met dat nieuws, maar het was niet zo dat ik in spanning voor de tv zat”, zegt Duncker, die nog steeds een groot deel van de leden niet kan lesgeven. Van teleurstelling daarover wil hij niets weten. “Ik had daar geen verwachting van. Daarmee creëer je alleen maar onrust voor jezelf. Natuurlijk zou het idealer zijn als senioren ook weer konden lessen, want die willen ook bewegen. Maar ik begrijp het besluit”, aldus Duncker.

'Zoveel appjes gehad'

Collega Manon Jonker, die de trainingen verzorgt bij TC '91, heeft goede hoop dat senioren na 20 mei ook weer langzaam aan kunnen beginnen met trainen. Op dit moment is ze naar eigen zeggen zo blij als een kind dat jeugd weer de baan op mag. “En ouders zijn heel blij dat hun kinderen weer mogen sporten”, zegt Jonker, die in een groepsapp contact onderhield met haar 'leerlingen'. De reacties op het versoepelen van de maatregelen waren overweldigend. “Ik heb zoveel appjes gehad. Iedereen is dolblij dat we weer gaan starten en ik heb er zelf ook zoveel zin in.”

Vrij spelen

Vrij spelen is nog niet onbeperkt mogelijk, maar bij TC '91 kan het wel op de uren dat er les gegeven wordt. Jonker verwacht dat dit dagelijks tussen15 uur en 19 uur zal zijn. Daarvoor zijn wel toezichthouders nodig en daar is ZLTB nog naar op zoek. "Hopelijk zijn er vrijwilligers die daarvoor een dagdeel willen opofferen", zegt Scholtens.

Gecertificeerd

Tijdens de tennisloze periode was er heuglijk nieuws te melden voor Breakpoint, dat opnieuw gecertificeerd is door de KNLTB en daarmee in de ogen van de bond een belangrijke rol speelt in het opleiden van Nederlands talent. Breakpoint is geselecteerd als KNLTB Instroompartner voor het seizoen 2020/2021 en dat betekent dat de tennisschool uit Meppel vanaf september 2020 (afhankelijk van de coronacrisis) instroomtrainingen gaat organiseren voor kinderen van zeven tot en met tien jaar. Er zijn in totaal 41 scholen aangewezen in Nederland.

Breakpoint begon in 2014 met vijftien trainingsuren per week bij ZLTB en dat is inmiddels uitgebreid naar veertig. Er zijn nog vijf andere verenigingen in Noordoost Nederland waar het de trainingen geeft, te weten KJLTC (Kampen), MLTC (Meppel), NTC (Nijeveen), LTV Voorwijk (De Wijk) en IJTC (IJsselmuiden).