WVF-voorzitter Anton Westenberg
WVF-voorzitter Anton Westenberg Pedro Sluiter

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 2: WVF

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Uit een enquete van de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV), blijkt dat achttien procent van de voetbalclubs vreest voor het voortbestaan als er geen volledig seizoen met publiek kan worden gedraaid. De Swollenaer vraagt zich af: hoe doorstaan de Zwolse clubs deze coronatijd en maken de voorzitters zich zorgen over de toekomst? Deze week deel 2: WVF.

De enquete die is ingevuld door driehonderd voetbalbestuurders laat verder zien dat 28,4 procent van de clubs al sponsoren is kwijtgeraakt en dat meer dan de helft (51,5%) denkt dat sponsoren komend seizoen gaan vertrekken. Voor vrijwel alle clubs zijn de gederfde kantineinkomsten in de normaal zo lucratieve periode maart, april, mei een klap in het gezicht en het vooruitzicht van spelen zonder publiek een gruwel.

Alsof de ‘lockdown’ en het misgelopen kampioenschap nog niet vervelend genoeg waren, werd WVF begin april ook nog eens opgeschrikt door vandalisme op het sportpark. “Ruiten vernield, stoeptegels uit de grond getrokken, troep achtergelaten (pizzadozen, flessen sterke drank)”, somt voorzitter Anton Westenberg op. “Er zijn daarna afspraken gemaakt met wijkpolitie en gemeente. Het sportpark werd grondig afgesloten en de wijkpolitie is vaker gaan controleren. Vanaf dat moment is het ook rustig gebleven.”

Zorgen over de toekomst heeft Westenberg niet, want WVF staat er volgens hem goed voor en kan tegen een stootje. Wel zorgen de gederfde inkomsten voor het uitstellen van onderhoudswerkzaamheden. Zo moet het renoveren van de tribune en de kleedkamers daaronder op de lange baan worden geschoven. Ook kan er minder worden gedaan om het aangezicht van het sportpark te verbeteren. “Het hakt er financieel wel in. Hoewel het er in eerste instantie slechter uitzag. Er kwam kwijtschelding van de veldhuur van april en mei. En de NOW-regeling van 4000 euro”, zegt Westenberg.

Zijn er sponsoren afgehaakt of verwacht je dat dit nog gaat gebeuren?
“We houden er wel rekening mee, maar hebben nog geen signalen gehad. Maar het overgrote deel van de sponsoren zijn MKB-bedrijven en daar hebben velen het moeilijk of moeilijk gehad, dus we houden wel rekening met een dipje daarin.”

Organiseren jullie extra zomeractiviteiten of gaan jullie bepaalde verenigingsactiviteiten inhalen?
“Zodra het kan, worden er dingen opgepakt. Iedereen heeft zin om iets te organiseren en nog iets voor de vereniging te kunnen verdienen. Het is alleen de vraag vanaf wanneer je wat kunt doen. Op 1 juli mogen de kantines open, maar onder welke voorwaarden? We hebben ook een terras, hoe gaan we dat indelen? Daar zitten veel vragen bij ons. We hebben leden van jong tot oud en iedereen moet zich veilig voelen.”

Hebben jullie leden verloren of ben je bang dat jullie (substantieel) leden gaan verliezen?
“Nee, daar hebben we geen signalen van. Sterker nog, het ledenaantal is gegroeid. Volgend seizoen hebben we acht teams erbij. We hebben ook geen klachten gehad over de contributie of opzeggingen. Ik merk dat dit bij andere verenigingen ook niet gebeurd is. We hebben trouwens met de andere voetbalclubs ook kunnen afspreken dat wij volgend seizoen weer wedstrijden gaan spelen op andere sportparken.”

Wat zijn je gedachtes over het spelen zonder publiek?
“Dat is pas over twee en halve maand. Daar hebben we nog niet over nagedacht. De regels kunnen ook weer veranderen. Dus ik zou het een beetje nutteloos vinden om daar nu al over na te gaan denken”, aldus Westenberg, die ook mooie dingen heeft gezien in de coronatijd.

'Vereniging is tot heel veel in staat'

“Het was fantastisch om te zien hoe vrijwilligers bezig zijn geweest. Initiatieven zoals de WVF Challenge, en ook op accommodatiegebied is er hard gewerkt. Op het moment dat we konden trainen (met jeugd), waren alle coronamaatregelen die nodig waren al genomen. Dat heeft ons een enorme boost gegeven. En dat gold ook voor de eerste dag dat de senioren weer konden trainen. Het tempo en enthousiasme waarmee dat vrijwilligerswerk gepaard ging, heeft ons blij verrast. Een compleet draaiboek lag klaar, zodanig dat we vanaf de eerste dag los konden. En de jeugd stond ook te popelen om te trainen. Daar is veel tijd en moeite in gestoken. Mooi om te zien dat de vereniging ook in dit soort tijden tot heel veel in staat is.”

Afbeelding
Doe mee met de najaarsactie van Groene Loper Zwolle: 'Planten van Waarde' Algemeen 28 mei, 15:08
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48