Sarah van Emst in actie
Sarah van Emst in actie Diederik van Hogendorp

Tennisster de grens over voor eerste wedstrijd in maanden

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Het was even wennen na bijna vier maanden zonder officiële wedstrijd, maar met een overwinning in het enkel- en het dubbelspel leverde tennisster Sarah van Emst een belangrijke bijdrage aan de winst van TC Blau-Weiss Halle 2 over Tus Sennelager 1. “Hopelijk volgen er meer van dit soort weekeinden.”

In Nederland worden er nog geen toernooien gespeeld en aangezien het vijftienjarige talent iedere mogelijkheid aangrijpt om in wedstrijdverband te tennissen, stapte zij zaterdagmiddag met moeder Kristel in de auto voor een ritje van zo'n twee en een half uur. Eindbestemming: een hotel aan de Roger Federer Allee, pal naast het Gerry Weber Stadion in Halle. Dat is de locatie waar jaarlijks een ATP-toernooi op gras wordt gespeeld. Vorig jaar won Federer er voor de tiende keer.

Op zondag maakte Van Emst haar debuut in de Duitse competitie, in de Westfälischer Tennis Verband Ligen 2020 om precies te zijn. Met het tweede team van TC Blau-Weiss Halle won ze de uitswedstrijd van het eerste team van Tus Sennelager met 4-5. De Nederlandse bijdrage, van Van Emst en Isis van den Broek, was cruciaal. Beide speelsters wonnen hun enkelspel zonder setverlies en het dubbelspel was met 6-1, 7-5 een prooi voor het Nederlandse duo.

“Het wedstrijdritme was gelukkig niet heel erg achteruit gegaan”, constateerde Van Emst. “Ik had wel wat spanning omdat het de eerste keer was in Duitsland, met een nieuw team. Ik speelde ook de eerste single. Ik moest in de eerste game even inkomen, maar daarna ging het eigenlijk wel goed.”

Corona

De wedstrijden waren gewoon toegankelijk voor publiek en van corona was op het sportpark niets te merken. “Geen 1,5 meter afstand. In het hotel wel”, aldus Van Emst. “En daar was ook een mondkapje verplicht.”

Als het aan Van Emst ligt, blijft het niet bij een eenmalig optreden in Duitsland. "Hopelijk volgen er nog meer van dit soort weekeinden. Ik vond het erg leuk. Ik hoor nog of ik vaker mee kan doen", aldus Van Emst, die ook nog wat geld opstreek met haar deelname. "Altijd lekker natuurlijk."

NJK

De vijftienjarige Van Emst heeft verder haar hoop gevestigd op het doorgaan van de Nationale Junioren Kampioenschappen in Hilversum (20 juli-2 augustus), maar daarover heeft de KNLTB nog altijd geen duidelijkheid verschaft. Uiterlijk 15 juni zou de tennisbond uitsluitsel geven, maar dat is niet gebeurd. Van Emst komt uit in de leeftijdscategorie -16 jaar, en die wordt afgewerkt in de eerste week van de NJK.