Voorzitter Jan Huiskens in het clubhuis van Zwolsche Boys
Voorzitter Jan Huiskens in het clubhuis van Zwolsche Boys Pedro Sluiter

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 6: Zwolsche Boys

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Uit een enquete van de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV), blijkt dat er veel zorgen leven bij de voetbalclubs en dat een percentage van achttien procent zelfs vreest voor het voortbestaan als er geen volledig seizoen met publiek kan worden gedraaid. De Swollenaer vraagt zich af: hoe doorstaan de Zwolse clubs de coronatijd en maken de voorzitters zich zorgen over de toekomst? Deze week deel 6: Zwolsche Boys.

Jan Huiskens was pas een maand terug bij de club waar hij tussen 2002 en 2007 al verschillende bestuursfuncties had bekleed (waaronder voorzitter) toen de coronamaatregelen een dikke streep zette door de rest van het seizoen. “Dan val je als club wel in een dip. Alles valt stil, ook de overleggen en dat juist terwijl het bestuur moest worden opgekrikt. Er waren maar twee bestuursleden. Die hielden de boel een beetje draaiende. Gelukkig waren er nog wat vrijwilligers die hier en daar bijsprongen, maar dat kon natuurlijk niet.”

Huiskens zal niet de enige clubvoorzitter zijn die de ontwikkelingen van de laatste weken met angst en beven gade slaat. Nadat de lockdown in fases was opgeheven en corona even niet meer in ieders gedachten zat, zorgt een opleving in het aantal besmettingen weer voor onzekerheid. “Waar gaat dit weer naar toe? Kijk naar wat er in Spanje gebeurd (veel nieuwe uitbraken en maatregelen, MdR). Ik zou zelf ook naar Spanje, maar dat ga ik toch maar niet doen”, aldus Huiskens (62).

Het virus heeft bij de groenwitten zelf ook een slachtoffer gemaakt. In april overleed erelid Eef Vredeveld aan de gevolgen van corona. Dat was het tweede erelid waar Zwolsche Boys dit jaar afscheid van heeft moeten nemen. Freek Schutten overleed in maart na een lang ziekbed. Het afscheid van clubtopscorer Schutten was indrukwekkend met een erehaag van Boys-supporters, maar voor Vredeveld was dat vanwege de coronamaatregelen niet meer mogelijk. “Dat met Freek, dat kon nog net. Met Eef ging dat niet, toen waren de regels al strenger. Dat was wel heel jammer. Als de competitie start, zullen we daar voor de eerste thuiswedstrijd nog bij stilstaan”, zegt Huiskens.

Hoe groot is de financiële schade van de lockdown?
“We hebben geluk gehad dat corona niet aan het begin van het seizoen kwam, want dan hadden we een veel groter probleem gehad, qua inkomsten. Dankzij de sponsoren en de contributie hebben we de begroting sluitend kunnen maken. Dan hoop je dat er geen tweede golf komt en dat we in september van start kunnen. Als we weer mogen voetballen, komt het goed. Dan kan de club herstellen. Ik denk dat ik niet alleen voor Zwolsche Boys spreek als ik zeg dat we dit niet nog een seizoen volhouden. Dan gaan er clubs omvallen, want dan gaan sponsoren en leden afhaken. En als je dan geen kantine-inkomsten hebt....”

Zijn jullie leden en/of sponsoren verloren of ben je bang dat dit nog gaat gebeuren?
“Er zijn wel een paar leden opgestapt omdat ze niet konden spelen, maar 95 procent van de leden heeft gewoon netjes de contributie doorbetaald. We hebben geluk gehad dat corona niet aan het begin van het seizoen was gekomen. Leden hadden dan zoiets gehad van ‘ik kan niet trainen, ik kan niet spelen, waar betaal ik dan voor?’ En terecht.”

“95 procent van de sponsoren gaat door. Ook de hoofdsponsor. Dat geeft je toch een goed gevoel. Daar moeten we zeker nog aandacht aan besteden. Sponsoren die je trouw blijven in zo’n moeilijke tijd: dat is toch een weelde.”

Wat betekende de sluiting van de kantine voor de club met ‘de gezelligste kantine van Zwolle’?
“Het was echt een gemis. Zoveel leden zijn die gang gewend. Trainingsavonden zijn altijd druk. Nu waren ze er ook nog wel, maar stonden ze rondom het veld.”

Welke maatregelen moeten genomen worden voor de competitiestart?
“Je zult goed moeten nadenken over de kantine. Ik denk wel dat er restricties komen op het aantal mensen in een ruimte. Hoe gaan mensen hun snackje en hun drankje ophalen? We moeten looproutes maken. De alv was een goeie testcase. Daar waren zo’n veertig mensen, netjes verdeeld over de kantine. Dan zie je dat dit kan. Je moet alleen zorgen dat je een doorloop creëert. Dat wordt wel een dingetje. We hebben veel ‘plakkers’, die zitten op hun plekkie in de kantine te kijken, halen een biertje en gaan dan weer op hun plekkie zitten. Daar moeten we goed over nadenken. Ook zijn er elftallen die normaal gesproken hun eigen avondje creëren. We moeten kijken of dat haalbaar is.”

Wat zijn jouw gedachtes over de 1,5 meter-regel voor publiek op jullie sportpark?
“Er staan hier geen duizend mensen aan het veld, er is ruimte zat. We moeten alleen wel in de gaten houden dat we geen samenscholingen krijgen. Je zult erop moeten wijzen als het fout gaat, maar ik denk dat mensen dat heel snel zelf doorhebben. Iedereen wil dat er gevoetbald gaat worden. Dan zul je ook regels in acht moeten nemen, anders verziek je het voor de rest.”