Voor de aftrap een minuut stilte voor het eerder dit jaar overleden clubicoon Freek Schutten. Mark de Rooij

PEC voetbalt beter dan Feyenoord, maar verliest met 0-2

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle-Feyenoord is een wedstrijd die je gezien moet hebben om te weten dat het elftal van trainer John Stegeman er helemáál niet verkeerd voorstaat bij de seizoenstart. Wat PEC mist is een speler die met een splijtende pass iemand vrij zet voor de keeper of die zichzelf vrij speelt. Feyenoord blijft daardoor toch vrij eenvoudig op de been en wint met 0-2 in het Mac3Park stadion.

PEC durft weer (te combineren) en dat is een verademing ten opzichte van vorig seizoen, toen het spel vaak pijn deed aan de ogen en de defensie bij de minste of geringste druk capituleerde. Aan dat laatste heeft Stegeman hard gewerkt dit kalenderjaar. Het ging al beter na de winterstop, mede door de komst van Utrecht-huurling Rico Strieder. Die werd na het coronaseizoen definitief aangetrokken. De controlerende middenvelder is er vanwege een blessure nog niet bij (net zoals Pelle Clement), maar van het kaartenhuis van een jaar geleden is geen sprake meer. Dat bleek al in de voorbereiding, waar PEC de nul hield tegen, en won van, eredivisionisten AZ, Heracles Almelo, FC Groningen, FC Emmen en SC Heerenveen.

Toch gaat het tegen Feyenoord al na zes minuten mis. Steven Berghuis krijgt te veel tijd en ruimte als hij de bal op zo'n twintig meter van het doel kan aannemen. Hij legt hem klaar voor zijn linker en haalt met veel venijn uit. Doelman Michael Zetterer kan er niet bij en PEC loopt achter de feiten aan.

Het vertrouwen dat de ploeg met al die oefenzeges heeft opgebouwd zien de bijna drieduizend toeschouwers echter terug in het restant van de wedstrijd, waarin PEC weinig meer weggeeft en Feyenoord goed onder druk zet. Met bij vlagen zeer aardig positiespel heeft PEC gewoonweg het betere van het spel. Het creëren van kansen (en afmaken) is de volgende stap.

PEC mist deze wedstrijd een speler die het verschil maakt, een raspaardje dat met een fijne pass iemand vrijzet voor de keeper. Thomas Lam is dat niet en hoewel hij door de supporters als man van de wedstrijd wordt verkozen is de Fin zichtbaar nog wat onwennig op zijn nieuwe positie als middenvelder. 'De grote spelverdeler Thomas Lam', zegt een scout op de tribune cynisch als een pass van de international niet aankomt. De Fin heeft nog een paar van die momenten, maar herstelt zich wel. Hij is met een schot uit de tweede lijn zelfs dichtbij de gelijkmaker. Het is, na 25 minuten, de gevaarlijkste van alle PEC-doelpogingen. Het gebeurt in een fase dat PEC met vertrouwen speelt en de tegenstander nauwelijks van de eigen helft laat komen. Even daarvoor komt spits Reza Ghoochannejhad twee teenlengtes tekort om een laag schot van Sai van Wermeskerken te promoveren tot doelpunt.

'Hier kun je op voortborduren'

Het enige wat deze wedstrijd ontbreekt, vindt de teruggekeerde Jesper Drost, is een beetje geluk. Centrale verdediger Bram van Polen is wat strenger. “De laatste pass ontbreekt, de bezetting voor de goal moet beter, iets eerder afdrukken misschien”, oppert de aanvoerder. Aan de wedstrijd houdt Van Polen een katterig, maar toch ook goed gevoel over. “Ik vond ons voetballend gezien verreweg de betere ploeg. Tot aan de zestien. Daarin zijn we niet dodelijk genoeg”, zegt Van Polen, die het seizoen verder met vertrouwen tegemoet ziet. “Qua voetbal en intensiteit hebben we geleverd. Hier kun je op voortborduren. Vorig seizoen hadden we dit – Feyenoord onder druk zetten- misschien een helft gekund. Nu lukt dat bijna de hele wedstrijd. Als je zo domineert tegen Feyenoord, denk ik dat je op de goede weg bent”, aldus de captain.

Strafschop

Van Polen heeft zijn eerste (gele) kaart van het seizoen al op zak. Het is een kaart geboren uit frustratie over het wegwuiven van de Zwolse roep om een strafschop, niet lang nadat scheidsrechter Bas Nijhuis de bal aan de andere kant wel op de stip legt. De overtreding op Berghuis is licht maar in de ogen van de Tukker genoeg voor een penalty. De VAR grijpt na een korte retrospectie ook niet in en na 68 minuten zet Berghuis de bezoekers koeltjes op 0-2. "Daar knapte even iets bij mij", zegt Van Polen schuldbewust. "Voor mijn gevoel kregen we die pingel makkelijk tegen. Dan hoop je dat je er zelf ook één meekrijgt."

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13