Tennisster Sarah van Emst.
Tennisster Sarah van Emst. Foto: Pedro Sluiter

‘Sarah zal waarschijnlijk altijd de mooiste bal van de wedstrijd slaan, maar daar win je niet mee’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS 

Zeven jaren geleden viel ze voor het eerst op, als negenjarige dreumes tussen veel oudere en grotere meiden op de Zwolse Tennis Masters. Relatief klein is Sarah van Emst nog steeds, maar met haar zestien jaar staat ze inmiddels wel op de drempel van een bepalende periode. Is het de drempel naar een bestaan als prof of wordt Sarah het zoveelste tennistalent dat in de late tienerjaren afhaakt? “Ik moet het nu gaan laten zien op toernooien”, beseft de Zwolse.

Op het moment van het interview heeft ze er net een weekje Ardennen opzitten. Een cadeautje van opa als beloning voor het behalen van haar middelbare schooldiploma (VMBO TL). Het is een korte vakantie waarin tennis even op de achtergrond staat, maar dat soort periodes zijn tegenwoordig uniek in het leven van Sarah. Een leven dat in het teken staat van tennis.

Sarah doet in de eerste week van augustus voor het eerst mee aan de hoogste leeftijdscategorie (-18) op de NJK, de Nederlandse Junioren Kampioenschappen. In lagere leeftijdsklassen behoorde Sarah steevast tot de top van Nederland, maar of zij ook de komende jaren weer de benodigde progressie weet te boeken en de eerste stappen zet op weg naar een profbestaan, is de grote vraag. Het is namelijk juist op deze leeftijd dat veel talenten afhaken, bij de meisjes nog meer dan bij de jongens. Ze krijgen andere interesses, boeken niet genoeg progressie, gaan studeren en/of vinden tennis gewoon niet zo leuk meer.

Van dat laatste is bij Sarah in ieder geval geen sprake. “Ik vind het nog steeds hartstikke leuk”, zegt ze overtuigend en dat kan iedereen in haar omgeving bevestigen. Het motto ‘een dag niet getennist, is een dag niet geleefd’, is haar op het lijf geschreven.

Hoewel school onderdeel blijft uitmaken van haar leven - ze gaat beginnen aan een MBO-opleiding Landstede Sport en Bewegen- ligt haar hart toch echt op de tennisbaan. Dag in dag uit is Sarah bezig een betere tennisser te worden. Dat doet ze vier dagen bij de Bogtstra & Kempers Tennis Academy in Doorn en daarnaast nog twee keer per week op het CSE in Zwolle, ook na het behalen van haar diploma. Op beide plekken wordt ze omringd door talenten uit de regio en op beide plekken is Kevin Schimmel haar trainer.  

Creatieve speelster

De tennisleraar, zelf actief geweest in de Eredivisie Gemengd en de Eredivisie Heren, noemt Sarah een creatieve speelster waar er niet veel van zijn. “Zij beheerst slagen die anderen niet beheersen. Een backhand slice, een dropshot, volleys. De meeste meiden spelen meer rechttoe, rechtaan, maar Sarah moet met meer variatie spelen om wedstrijden te kunnen winnen.”

Schimmel is niet bang dat Sarah de komende jaren uitdooft en dus in dezelfde valkuil trapt als veel leeftijdsgenoten. “Ik weet zeker dat zij op haar vijftigste nog altijd gek van tennis is. Dat zie je niet vaak bij de vrouwen. Een hoop meiden van zeventien, achttien gaan andere dingen in het leven leuk(er) vinden en haken af. Daarom is het belangrijk om plezier te blijven hebben. Bij Sarah is dat wel het laatste waar ik me druk om maak. Zij is echt een liefhebber.”

‘Een stukje hardheid’

De grootste uitdaging voor Sarah ligt nu op het mentale vlak. De killersmentaliteit die steeds meer vereist wordt om wedstrijden te winnen, ontbreekt nog. “Sarah zal waarschijnlijk altijd de mooiste bal van de wedstrijd slaan, maar daar win je de wedstrijd niet mee. Ze mist nog een stukje hardheid dat nodig is om wedstrijden over de streep te trekken. Dat is moeilijk om te oefenen en daar heb je wedstrijden voor nodig. Ze moet die momenten gaan herkennen. Daar is nog veel winst te behalen, maar dat maakt het ook weer leuk om haar te trainen.”

‘Er zijn ook meiden die stoppen’

Sarah weet zelf ook dat het er de komende jaren om gaat spannen. “Ik moet het gaan laten zien in de wedstrijden en hopen dat mijn niveau steeds meer omhoog gaat. Dit is wel een leeftijd waarop ik stappen moet maken. Er zijn ook meiden die stoppen. Ik moet nog wel stappen zetten als ik echt naar de top wil. Het is nu vooral een kwestie van veel toernooien spelen”, weet Sarah, die nu nog uitkomt op de nationale ranglijsttoernooien (voor alle leeftijden) en op de internationale toernooien voor junioren in Nederland. Volgens Schimmel moet zijn pupil volgend jaar zomer toch al wel eens aan de echte ITF-toernooien gaan ruiken. Het zal erom gaan spannen of dit Zwolse talent, in tegenstelling tot Wisse Jonker, wel die ultieme stap weet te zetten.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11