Aanvoerder Bram van Polen kijkt toe als Pelle Clement aan de bal is. En met hem het publiek, dat er eindelijk weer bij was in het stadion.
Aanvoerder Bram van Polen kijkt toe als Pelle Clement aan de bal is. En met hem het publiek, dat er eindelijk weer bij was in het stadion. Frank van Hienen

Zwolse ‘tandeloze tijger’ verliest oefenduel van Heerenveen in weer deels gevuld stadion

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Art Langeler noemde PEC Zwolle na afloop van de oefenwedstrijd tegen SC Heerenveen (0-2 verlies) een tandeloze tijger en dat was een rake typering van de trainer die zijn ploeg aardig zag spelen maar nauwelijks kansen zag creëren.

Nog twee weken heeft Langeler om de laatste puzzelstukjes te leggen voordat de competitie van start gaat (14 augustus tegen Vitesse), maar zijn beoogde basiself bewaart de oefenmeester naar alle waarschijnlijkheid voor de laatste oefenwedstrijd (7 augustus tegen Heracles). Tegen Heerenveen was er van een basisploeg geen sprake met onder meer eerste doelman Kostas Lamprou, Mustafa Saymak en Sam Kersten die aan de kant bleven. Tegen Fenerbahce, afgelopen woensdag, leek het daar meer op, maar ook aan die basisploeg moet volgens Langeler niet veel gewicht worden gehangen.

“Ik heb nog geen één keer met de beoogde basiself gespeeld. We zijn in deze fase aan het doorwisselen en proberen dat iedereen een uur of 65 minuten gespeeld heeft zodat straks iedereen even fit is”, zegt Langeler na de nederlaag tegen Heerenveen.

Waar PEC Zwolle midweeks alleraardigst voor de dag kwam met een prima resultaat (2-2) tegen de Turkse topclub Fenerbahce, oogde het tegen Heerenveen een stuk minder overtuigend. De aanvallende intenties waren weliswaar goed zichtbaar, maar dat had ook grotendeels met de tegenstander te maken. Waar Fenerbahce zelf het spel wilde maken, leunden de Friese bezoekers in het MAC3PARK stadion veelal achterover.

Heerenveen kwam al na tien minuten spelen op voorsprong door een prima goal van Joey Veerman, die zich knap vrijspeelde in ‘de zestien’ en de bal beheerst langs Mike Hauptmeijer schoot. Op een schot (voorlangs) van de nog niet honderd procent fitte aanwinst Gervane Kastaneer na kwam PEC in de eerste helft niet tot kansen. Een sterke fase aan het begin van de tweede helft leverde een kans op voor Slobodan Tedic, die de bal niet kon plaatsen en recht op doelman Xavier Mous schoot.

Effectief Heerenveen

Mous keepte de afgelopen twee seizoenen nog bij PEC en liep met een goed gevoel (de nul en een overwinning) het veld af. Dat gold niet voor zijn oud-ploeggenoot Hauptmeijer, die zes minuten voor tijd een tweede om de oren kreeg en zichtbaar boos was op zijn defensie. Een uiterst effectief Heerenveen scoorde de 0-2 na een flitsende aanval waarbij Siem de Jong knap voor zijn man kwam en de voorzet van Mitchell van Bergen diagonaal in de verre hoek schoot, een heerlijke goal via de binnenkant van de paal.

‘Verkeerde keuzes’

“We speelden in Turkije een goede wedstrijd, maar ik vind dat we vanavond ook een goede wedstrijd hebben gespeeld. Alleen het gaat uiteindelijk om de goals, en die hebben we niet gemaakt. Ik heb in de rust gezegd ‘we zijn een tandeloze tijger’. We hebben veel meer de bal, komen hartstikke vaak door aan de zijkant, maar komen niet tot doelkansen omdat we niet schieten of verkeerde keuzes maken aan de zijkant en dat is een serieus probleem. Want als je een wedstrijd wilt winnen moet je goals maken”, weet Langeler, die deze zomer terugkeerde in Zwolle en ook voor het eerst sinds zijn vertrek in 2013 weer als clubtrainer actief is.

Van de terugkeer op het trainingsveld heeft hij nog geen moment spijt gehad. “Ik heb het uitstekend naar mijn zin. Zit als een vis in het water. Een heel goeie staf om mij heen, een goede en gretige spelersgroep met veel jonge jongens waar ik zelf gelukkig van word om die beter te maken. Ik merk dat iedereen vol enthousiasme erin gaat dus ik heb het persoonlijk geweldig naar mijn zin.”

Terugkeer supporters

Langeler genoot ook van de aanwezigheid van ruim drieduizend supporters in de Zwolse thuishaven. Voor het eerst in bijna een jaar stroomde het stadion weer deels vol. “Daar worden we allemaal hartstikke gelukkig van”, zegt Langeler met een lach. “Dat is het mooie van het spelen van betaald voetbal. Er is niks aan als er geen publiek is. Het is heerlijk om tijdens de warming-up te zien dat het stadion volstroomt, dat ze ons toejuichen en ons proberen naar de winst te schreeuwen. Helaas hebben we ze vandaag niet kunnen belonen met goals, maar ik denk dat elke supporter ook wel de positieve dingen gezien heeft, en dat we echt wel aardig gespeeld hebben.” 

PEC Zwolle-SC Heerenveen 0-2 (0-1). 10. Joey Veerman 0-1, 84. Siem de Jong 0-2. Opstelling PEC: Hauptmeijer, Van Polen, Van den Berg, Voet, De Wit (62. Huiberts), Paal, Van den Belt (62. Strieder), Reijnders (79. Westerman), Clement (73. Lagsir), Kastaneer (46. Landu), Tedic.

Afbeelding
Kerst Pop-Up winkel Van Waarde opent 12 oktober haar deuren in Zwolse binnenstad Algemeen gisteren
Afbeelding
Selectie Djopzz VC Zwolle Topvolleybal krijgt ervaren versterking Sport 29 sep., 15:00
Afbeelding
Jubilerend Natuur en Milieu Overijssel lanceert digitale campagne Algemeen 29 sep., 14:14