Kirsten Wild in 2018 met de Erepenning van de gemeente Zwolle.
Kirsten Wild in 2018 met de Erepenning van de gemeente Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

Wild pakt alsnog het zo vurig gewenste eremetaal op Olympische Spelen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

Uit een schier kansloze positie heeft Kirsten Wild op de olympische wielerbaan in Tokio brons veroverd op het omnium. De achtvoudig wereldkampioene en achtvoudig Europees kampioene op de baan heeft daarmee eindelijk haar hand weten te leggen op de zo vurig gewenste olympische medaille.

Wild reeg de titels met name de laatste vijf, zes jaren aaneen maar olympisch eremetaal ontbrak nog. De Zwolse renster werd in 2012 en 2016 zesde op het omnium, dat toen nog uit zes onderdelen bestond. Op dit toernooi waren dat er slechts vier: scratch, temporace, afvalrace en puntenkoers. De individuele achtervolging, de vliegende start over 250 meter en de tijdrit over 500 meter waren vervangen door de temporace over 7,5 kilometer en dat lag Wild beter.

Na een vijfde en een tweede plaats op de eerste twee onderdelen leek Wild haar kansen te verspelen met een mislukte afvalrace (elfde). In de afsluitende, zinderende puntenkoers steeg Wild met twee goede sprints naar de derde plaats in het klassement. Het zorgde voor enorme blijdschap bij de 38-jarige Wild, die het na de mislukte afvalkoers even niet meer zag zitten. Er waren wat bemoedigende woorden van haar begeleidingsstaf en vriend voor nodig om haar er weer in te laten geloven. “Maar dat lukte onderweg. Ik denk dat dit na de afvalkoers het hoogst haalbare was en ik ben hier echt ontzettend blij mee”, aldus Wild, die is teruggekomen op haar beslissing direct na de Olympische Spelen te stoppen. 

‘Rij gewoon tot einde van het jaar’

“Dit was voor mij een eindstation en ik heb eigenlijk niet veel verder gekeken, maar ik heb een contract bij m’n wegploeg en ik rij gewoon tot het einde van het jaar. Amy en ik hebben stiekem ook het woord WK (baan) wel eens laten vallen. Het is nu niet het moment om daar over na te denken -ik ga hier nu lekker van genieten- maar uiteindelijk zien jullie mij waarschijnlijk tot het einde van het jaar een beetje langsrijden”, sprak Wild voor de camera van de NOS met een grote glimlach.

Vierde in koppelkoers

Wild maakte vrijdag al een goede indruk, maar had in de koppelkoers (ook wel madison genoemd) pech dat ze ten val kwam. Hierdoor kwam ze met Amy Pieters net tekort voor het podium (vierde). De madison stond voor het eerst op het olympische programma. Wild en Pieters zijn de huidige wereldkampioenen op dit onderdeel en afgaande op de woorden van Wild moeten we dus niet verbaasd opkijken als zij in oktober hun titel gaan verdedigen. 

Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34
Afbeelding
Tussenland intiem feest van theater, rootsmuziek en storytelling Algemeen 31 mei, 15:35
Afbeelding
ZAC-aanvalster Alieke Kale kijkt tevreden terug, maar wil meer Sport 31 mei, 14:35