Arnie Pot geeft aanwijzingen tijdens de oefenwedstrijd tegen HTC. De bank van Z.A.C. luistert mee.
Arnie Pot geeft aanwijzingen tijdens de oefenwedstrijd tegen HTC. De bank van Z.A.C. luistert mee. Foto: Hans Smit

Pot pas net begonnen bij Z.A.C., maar gelijk al weer gegrepen door het trainerschap

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Na een afwezigheid van vijf jaren is Arnie Pot terug als hoofdtrainer op de Zwolse velden. De Zwollenaar is pas net onderweg als trainer van tweedeklasser Z.A.C., maar de intensiteit die er destijds indirect voor zorgde dat hij een stapje terug zette, zit er alweer gelijk in.

Het voetbal heeft hem nooit losgelaten. Dat is onmogelijk voor de man die als speler furore maakte bij Be Quick ‘28 en na zeven seizoenen in de top van de hoofdklasse, destijds het hoogste amateurniveau, nog drie seizoenen met CSV ‘28 in de derde klasse speelde. Altijd een aanvoerder in woord en gebaar, een echte regisseur op het veld. Geen wonder dat er een trainer huisde in de centrale verdediger.  

Bij CSV ‘28, toen nog op het Hoge Laar, begon Pot gelijk aan zijn trainerscarrière en na vier seizoenen in de derde klasse stapte hij over naar zijn oude liefde. Het succes kwam bij Be Quick ‘28 met als bekroning een kampioenschap in zijn derde seizoen en promotie naar de eerste klasse. Dat Pot na de degradatie in het seizoen daarop afscheid nam, lag niet alleen het feit dat hij maar één seizoen dispensatie kon krijgen voor zijn trainersdiploma. De ambitie om voor TC1 te gaan, nodig voor clubs in de eerste klasse en hoger, leefde niet zo bij Pot. Integendeel, de manier waarop het trainerschap hem opslokte, deed hem besluiten een stap terug te zetten.

“Op een gegeven moment dan vult dat emmertje zich. Niet dat die was overgelopen, maar het kostte wel energie. Die energie om het trainerschap op een goede manier te doen, mis je dan. Want het vergt veel van je. Ik ben zelf, en dat verander je ook zomaar niet, een type dat zich veel druk oplegt om tot prestaties te komen. Op den duur ging dat knagen. Ik heb nu een aantal jaren gehad om die tank weer op te laden”, aldus Pot, die na zijn hoofdtrainerschap bij Be Quick ‘28 een jaar de A-junioren onder zijn hoede had maar daarna toch echt afstand nam.

De mogelijkheid om zoals Pot het zelf zegt ‘op een hoger plan te kijken en iets te leren’ wilde hij in 2019 niet laten schieten, toen hoofdklasser SC Genemuiden in beeld kwam. Pot was tevens benieuwd hoe de rol van assistent hem zou bevallen en inmiddels weet hij dat het spelen van de tweede viool niet zijn hobby is. “Je denkt wel mee, maar maakt de keuze niet. Dat miste ik uiteindelijk. Ik merkte dat ik toch bepalender wilde zijn.”

‘Warm gevoel bij Z.A.C.’

In de voetballuwe coronatijd merkte Pot dat hij het trainerschap niet enorm miste, maar toen ZAC zich aandiende, greep hij de kans om weer als hoofdtrainer aan de slag te gaan met beide handen aan. “ZAC kwam en daar kreeg ik een warm gevoel bij. Een leuke club met een hechte familie, een echte vereniging. Met de intentie om te willen voetballen. Dat spreekt me aan. In mij zagen ze een trainer die datzelfde plan heeft.”

Pot laat zijn ploegen graag aanvallend en verzorgd voetballen en dat is niet de makkelijkste manier om tot resultaten te komen. Het kost tijd om opbouwende patronen in te slijpen en het elftal naar zijn hand te zetten. 

Wat Pot zag in de eerste oefenwedstrijd tegen HTC kon hem niet echt bekoren, ondanks een 3-0 overwinning. “Het moet nog veel beter, maar daarvoor zijn we ook aan het werk”, was de eerste reactie van de Zwollenaar, die het verder een nuttige oefenwedstrijd vond. “We hebben vandaag twee verschillende teams opgesteld. En dan hebben er ook nog vier jongens bij het tweede meegedaan, omdat de groep zo groot was. Er moeten ook nog mensen afvallen, wat natuurlijk niet zo leuk is om te doen maar wel nodig”, zegt Pot, die naar eigen zeggen gelijk weer is gegrepen door het prestatieve voetbal. 

“Eigenlijk blijven de raderen in het hoofd de hele week draaien en dat neemt veel tijd in beslag, en is ook leuk. Hopelijk resulteert zich dat straks in beter voetbal en in overwinningen, dan gaat het helemaal leuk worden.”

Familieclash

Alsof de tijd heeft stilgestaan zit Pot straks weer langs de kant als trainer in de tweede klasse H. Het zal een vreemde gewaarwording zijn wanneer hij straks, als trainer van Z.A.C., op bezoek gaat bij Be Quick ‘28 voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Over een saillant detail gesproken: dat duel wordt voor Pot niet alleen een weerzien met zijn oude liefde, maar ook een familieclash met zoon Niek, een vaste waarde in het eerste van Be Quick ‘28.

Afbeelding
Kerst Pop-Up winkel Van Waarde opent 12 oktober haar deuren in Zwolse binnenstad Algemeen gisteren
Afbeelding
Selectie Djopzz VC Zwolle Topvolleybal krijgt ervaren versterking Sport 29 sep., 15:00
Afbeelding
Jubilerend Natuur en Milieu Overijssel lanceert digitale campagne Algemeen 29 sep., 14:14