Een line-out: RC Zwolle (blauw-wit) komt net niet hoog genoeg. Op de achtergrond het Zwolse clubhuis.
Een line-out: RC Zwolle (blauw-wit) komt net niet hoog genoeg. Op de achtergrond het Zwolse clubhuis. Foto: Pedro Sluiter

Opmars Rugbyclub Zwolle dankzij keihard werken en doortrainen in coronatijd

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

RUGBY 

Donderdag begint Rugbyclub Zwolle met OldStars rugby, maar met de verjonging die de afgelopen jaren is ingezet heeft het eerste team de laatste jaren juist nieuwe hoogtes bereikt. Zo hoog dat zelfs de ereklasse, het hoogste niveau in Nederland, binnen handbereik komt.

“Ik ben 68 jaar, dus dat is wel wat voor mij ja. Ik ben erbij”, zegt RC Zwolle-voorzitter Brian Bosch lachend als hem wordt gevraagd of het OldStars rugby ook wat voor hem is. Bosch vindt vooral het idee achter de ‘walking sports’ mooi. “Het gaat niet om leden werven. Meer om het plezier in sporten en het bij elkaar komen. Het is ook een mooie manier om vereenzaming onder ouderen tegen te gaan”, vertelt Bosch langs de lijn bij de wedstrijd van het eerste team. Daar doen de spelers continue dingen doen die bij OldStars rugby niet zijn toegestaan; rennen en tackelen om precies te zijn. De energie waarmee dit gebeurt neemt logischerwijs af naarmate de wedstrijd vordert, maar bij Zwolle is dat minder het geval dan bij tegenstander RC Haagsche 2.

Het is een kwaliteit van RC Zwolle, dat het dit seizoen vaak langer volhoudt dan de tegenstander en daarmee al vier van de vijf wedstrijden weet te winnen. Tegen het tweede team van RC Haagsche, één van Neerlands grootste rugbyverenigingen, gaat het gelijk op. In de eerste helft noteren beide teams twee keer een ‘try’ (een score van vijf punten door de bal op de grond te drukken in het gebied achter de doelpalen) en benutten ze één conversie (goed voor twee punten). Het levert een 12-12 ruststand op, maar in de tweede veertig minuten wordt het publiek niet verwend. Er wordt niet meer gescoord op een benutte penaltykick van Zwolle na (15-12).

“We hebben geen kickers”, klinkt langs de lijn als Pieter Kluvers aanlegt voor zijn trap en de toeschouwer lijkt gelijk te krijgen als Kluvers de opgelegde, maar desondanks niet makkelijke kans mist. De 22-jarige bewijst het ongelijk van de kijker in de slotminuten van de wedstrijd, als Zwolle dankzij oplettendheid van de assistent-scheidrechter nogmaals een penalty kick krijgt. “Die misser gaat dan natuurlijk wel even door je hoofd”, kijkt Kluvers terug op het ‘moment supreme’. “Maar dan is het een kwestie van ‘aanpassen, voelen, gewoon weer dezelfde aanloop nemen, vertrouwen op je training’. Daar kun je dan op terugvallen. We hebben er veel op geoefend omdat wedstrijden in de eerste klasse vaak beslist worden door dit soort momenten.”

Fitheid

Dat Zwolle zo goed is gestart in het eerste seizoen in de eerste klasse, is een verrassing die ook Kluvers zelf niet zag aankomen. “Ik had verwacht dat we het heel zwaar gingen krijgen”, zegt Kluvers, die een duidelijke verklaring heeft voor de Zwolse opmars. “Fitness, hard werken op training. We winnen wedstrijden op fitheid, de techniek komt later wel” aldus Kluvers, die zes jaren geleden lid werd van RC Zwolle en nu vier jaren in de senioren speelt. De hoofdmacht bestaat steeds meer uit spelers die doorstromen vanuit de jeugd en vervolgens ook doorgroeien naar een hoger niveau in het eerste team.

Ereklasse

Zo staat er inmiddels een mooie mix van doorgestroomde jeugdspelers en ervaren rotten als Jules Crooymans, Daan van Rooijen en captain Neville Andrews. Een team dat sinds de eerste handhaving in de tweede klasse (2016/2017) enorme stappen heeft gezet en waar de rek nog niet uit is. “De ereklasse zit erin”, denkt Kluvers. “Maar daarvoor hebben we nog een te kleine selectie. We hebben nu zo’n 25 spelers en er is nog niet genoeg concurrentie voor de spelers van het eerste team.”

Zwolle wordt sinds dit seizoen getraind door Hans-Peter van Heusden, een bekende en grote naam in rugbyland en een voormalig trainer van Daan van Rooijen.

Professioneler

“Er zijn spelers die al op ereklasse-niveau kunnen spelen, maar je hebt er veel meer nodig”, weet Van Heusden, die Zwolle adviseert om eerst ook de randzaken in orde te maken. “Het moet nog wat professioneler”, zegt Van Heusden, die denkt aan een materiaalman, een medische staf, een teammanager. “Die laatste is er nu. De club doet z’n best. Ik denk dat het goed is nog twee, drie jaren in de eerste klasse te spelen en die tijd te gebruiken om deze zaken voor elkaar te krijgen. Het is nu allemaal nog wat te smal, maar dat is geen verwijt. Het gaat namelijk hartstikke goed met Zwolle”, aldus de 77-jarige rugbyman, die eigenlijk al gestopt was maar door Van Rooijen werd overgehaald om Zwolle tijdelijk onder zijn hoede te nemen. Het betekent dat hij drie keer per week van Oudekerk aan de Amstel naar de Hanzestad rijdt. “Ik heb wel gezegd: ‘jullie hebben de plicht om mij zo snel mogelijk weer te ontslaan’.”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden