Sophie Locht aan de bal voor HC Zwolle in de wedstrijd tegen HC Helmond.
Sophie Locht aan de bal voor HC Zwolle in de wedstrijd tegen HC Helmond. Foto: Pedro Sluiter

Wisselvalligheid moet er nog uit bij de mannen en vrouwen van Hockeyclub Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

HOCKEY 

Iedereen van de standaardteams van HC Zwolle keek reikhalzend uit naar het begin van de competitie. Weer lekker hockeyen en mét publiek erbij. Na zeven duels is bij de mannen en vrouwen van een echte juichstemming echter nog geen sprake. Een tussenbalans.

De vrouwen begonnen goed aan het seizoen met een 4-3 thuiszege op Fletiomare maar kwamen al snel op de koffie. Verlies bij Breda gevolgd door de zwaarste nederlaag ooit in competitieverband. Gedoodverfde titelkandidaat Push liet geen spaan heel van de Zwolse ploeg en won op Het Hoge Laar met 1-15. De week erop werd bij Voordaan met 4-0 verloren. “Gelukkig hebben we ons weer wat omhoog geknokt maar ontluisterend was het wel”, kijkt coach Bart van Kersbergen met gemengde gevoelens terug op de eerste reeks van zeven duels. Afgelopen zondag werd de vierde nederlaag opgetekend. Helmond won met 2-4. 

“We beginnen zo’n wedstrijd best goed, komen met 1-0 voor maar staan bij rust wel met 1-3 achter. Het is nog niet stabiel. Dat heeft met leeftijd te maken, een door corona moeizame voorbereiding en ook wel dat ik van sommige speelsters die altijd dienend hebben gespeeld nu meer verlang. En onze ondergrens is te laag. We staan nu tiende. Geen ramp. Want in deze klasse zit tussen de nummer vier en elf maar vier punten. Er is dus nog genoeg mogelijk.” 

Sterke tegenstanders

Beter nieuws is er te melden over de mannen van HC Zwolle, die vooral in eigen huis sterk zijn. Drie overwinningen en een remise tot nu toe. Op vreemde bodem werden echter alle wedstrijden verloren. Coach Alex Mulder heeft wel een verklaring voor die grillige prestatiecurve. ”We hebben tot dusver alleen bij sterke tegenstanders gespeeld. De komende week treffen we ploegen waar meer te halen valt zoals Hilversum. Daar gaan we zondag naar toe.”

Inzet en mentaliteit

Verder is Mulder best tevreden met de huidige zesde plek en met name over de inzet en mentaliteit binnen zijn selectie. “Iedereen wil er echt voor gaan. De stemming is goed en we stuwen elkaar naar een hoger niveau. Waar de jongenslijn vroeger bij de club een zorgenkindje was is dat nu veel beter. Iedere week trainen er junioren mee zoals Jochem van Daal en andere talenten. Het is goed voor de aansluiting naar de senioren. Ook in de staf loopt het prima met een goede taakverdeling. Roel Stofmeel is veldtrainer en mijn assistent Tim de Vries is sterk waar het om individuele begeleiding gaat. Als het blessureleed voorbij is en deze groep bij elkaar blijft kunnen we in de toekomst nog mooie stappen maken.”

Aanspeelpunt

De 3-3 remise zondag tegen HC Naarden kwam tot stand dankzij een benutte strafcorner in de laatste minuut van Jeremy Bourgonje. Mulder: “Een corner binnen pushen is wel aan Jeremy besteed. Hij is belangrijk voor ons, als aanspeelpunt en naast scores uit strafcorners pakt hij ook de nodige veldgoals mee. Maar we zijn qua doelpunten niet alleen van hem afhankelijk. We trainen daar ook op. Het is een extra wapen als je er meer in je ploeg hebt die trefzeker zijn.”

HC Zwolle vs HC Helmond.
HC Zwolle vs HC Helmond.
HC Zwolle vs HC Helmond.
Damescoach Bart van Kersbergen.
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen van Thorbecke treden op met zelfgemaakte gitaren Nieuws Ingezonden gisteren