Frank Jansen snelt Durk van der Leest voorbij in de wedstrijd tegen KHC.
Frank Jansen snelt Durk van der Leest voorbij in de wedstrijd tegen KHC. Foto: Pedro Sluiter

Bij SVI komen de kwaliteiten van Jansen wel boven drijven

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Met Frank Jansen als uiterst effectieve linksbuiten, goed voor drie goals en twee assists, is SVI prima aan het seizoen begonnen. De ploeg is al zo ver dat een gelijkspel tegen een ervaren eersteklasser als KHC als teleurstellend wordt ervaren.

SVI-trainer Bram Freie weet ook dat zijn ploeg dit soort wedstrijden eigenlijk moet winnen wil het bovenin meedraaien in 1D, maar voor de club die pas twee jaren geleden voor het eerst promoveert naar de eerste klasse is een plek in het linker rijtje al hartstikke mooi.

Het zijn niet de minste namen die de trainer opsomt als hij na de IJsselderby, die eindigt in een acceptabele maar voor SVI ietwat teleurstellende 2-2, neerploft in de dug-out. Nico Veldman, Mark de Haan, Dani Lohman, Faisel El Atiaoui, Stef Tupker. “We zijn aardig wat kwijt geraakt en doen het met jonge jongens daar voor in de plaats. Jongens van achttien, negentien. Die kunnen nog in de jeugd spelen”, weet Freie, die dat ‘hartstikke mooi’ vind om te zien. De oefenmeester heeft voor twee van die tieners uit de eigen jeugd (Nick van der Steege en Jordy Halfwerk) een basisplaats ingeruimd tegen KHC en dan zijn er met Jurre Lenting (19) en Lucas Nunnink (18) nog twee jonkies die op de deur bonken.

Naast de doorgestroomde jeugdspelers is de komst van Frank Jansen een schot in de roos. De man die Nico Veldman moet doen vergeten scoorde dit seizoen al drie keer en is tegen KHC belangrijk met een assist (zijn tweede). Een typische Jansen-assist. Dat wil zeggen: slim, direct en doelgericht. “Ik ging van de buitenkant naar binnen want daar was veel ruimte, daar kreeg ik de bal en ik zag Thom (Kooke, MdR) vrij staan. Er was één mogelijkheid om hem te bereiken, dat was door de beentjes en dat ging gelukkig goed. Daardoor kwam Thom één op één en die schuift hem netjes langs de keeper”, aldus Jansen over de 2-2. “Ik had ook nog wel het gevoel dat we hem over de streep konden trekken. Voor ons is het toch wel balen, dit gelijkspel”, aldus de linksbuiten die jarenlang door zijn trainers (bij DOS Kampen en SC Genemuiden) als rechtsbuiten is gezien. In al die jaren komt de aanvaller (23) nooit verder dan vier goals per seizoen.

Pas dit seizoen is de doelpuntenmaker in Jansen opgestaan en dat kan volgens hemzelf en zijn trainer niet los worden gezien van die switch. “Ik zei aan het begin van het seizoen nog dat het me niet uitmaakt, maar ik speel toch liever op links. Lekker naar binnen trekken en uithalen.”

‘Meer tot mijn recht’

Naar eigen zeggen tikt Jansen bij SVI weer het niveau aan dat hij ook haalde bij SC Genemuiden, waar hij begon in de jeugd (onderbroken door twee jaartjes PEC Zwolle) en bij de senioren vier seizoenen tussen het eerste en tweede elftal bungelde. “Toen kwam DOS. Dat was een mooie mogelijkheid”, kijkt Jansen terug. “Maar bij DOS liep het niet helemaal. Ik voetbalde niet altijd slecht, maar het was niet het niveau dat ik had. Hier kom ik meer tot mijn recht. Hoog druk zetten, vooruit voetballen, niet afwachten. Dat is wat ik vanuit de jeugd mee heb gekregen en daardoor komen mijn kwaliteiten nu ook weer wat meer boven drijven.”

Op de fiets

Wat ook bijdraagt aan het goede gevoel dat Jansen bij SVI heeft, is dat hij nu lekker op de fiets naar de club kan. Eindelijk. “Toen ik bij Genemuiden en DOS Kampen speelde, woonde ik in Hasselt dus toen moest ik altijd met de auto. Nu kan ik voor het eerst in m’n leven op de fiets. Dat bevalt me ook wel heel goed, moet ik zeggen”, aldus Jansen, die in Ittersum een volwaardige eersteklasser trof.

De vraag is of SVI met de jonge selectie die het heeft dit seizoen al bovenin mee kan (blijven) draaien. “Ik denk dat het wel kan, maar ik weet niet of we dat nu al moeten willen. Als wij middenmoot, linker rijtje halen, dan mogen we erg tevreden zijn”, denkt Jansen.   

‘Youp Kok is de oudste’

“Wij hebben veruit de jongste groep in de eerste klasse”, stelt Freie. “Youp Kok is de oudste, die is 28. Spelers zoals hij, Nathan van Rijn en Quinten de Lain moeten nu de lijnen gaan uitzetten. Zij moeten nu die rol gaan oppakken en de jonge jongens moeten het niveau gaan aantikken. Als wij ons zo kunnen ontwikkelen denk ik dat er heel goed uitziet voor SVI in de toekomst”, aldus Freie, die dit seizoen het linker rijtje als doel stelt.

SVI-KHC, Frank Jansen.
SVI-KHC, Frank Jansen.