Technisch manager Mike Willems en de nieuwe trainer Dick Schreuder.
Technisch manager Mike Willems en de nieuwe trainer Dick Schreuder. Foto: Mark de Rooij

PEC Zwolle is heilig overtuigd van kwaliteiten Dick Schreuder

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE 

Dick Schreuder is niet zo’n prater, maar heeft volgens algemeen directeur Marcel Boudesteyn – die daar een stuk minder moeite mee heeft- een ‘bizar heilig vuur en mentaliteit’. Die daadkracht moet PEC Zwolle er weer bovenop helpen. Schreuder (50) tekent meteen voor anderhalf jaar. “Wij waren zo overtuigd van hem”, zegt ook technisch directeur Mike Willems.

“Ik ben Dick Schreuder. En ik ben blij met deze kans”, is het eerste dat Dick (geboortenaam Jan-Dirk) Schreuder zegt op de persconferentie bij zijn presentatie als hoofdtrainer van PEC Zwolle. Het is een bescheiden entree voor de man wiens achternaam tot dusverre vooral wordt gelinkt aan Alfred, zijn broer met wie hij in 2019/2020 samenwerkte in de Bundesliga bij Hoffenheim. Bescheiden, maar niet onzeker. Kort van stof, maar overtuigd van zichzelf. “Waarom zou ik verrast zijn [dat PEC bij mij is uitgekomen?]. Ik werk(te) bij Vitesse, ik heb mijn trainercoach-diploma niet voor niets gehaald, heb gewerkt bij Hoffenheim, Philadelphia, als hoofdtrainer in de top van het amateurvoetbal”, stelt de vijftigjarige Schreuder, die zijn debuut maakt als hoofdtrainer in het betaald voetbal. “Wanneer ben je er klaar voor? Je moet toch een keer beginnen.”

Technisch manager Willems zit naast hem op de persconferentie. Ook voor hem is die onervarenheid ‘geen dingetje’. “Het gaat mij om persoonlijkheid, lef, discipline. Wat opviel bij Dick: zijn enorme drive. En een duidelijke voetbalvisie. Hij heeft me dat zelf laten zien tijdens een gesprek, 2,5 uur lang hebben we het over voetbal gehad. Wij waren zo overtuigd van hem”, stelt Willems, die anderhalf jaar geleden het eerste contact met Schreuder had gelegd. Schreuder was toen bezig met de opleiding voor trainercoach in het betaald voetbal.

“Hij is jarenlang eigenlijk een beetje tegengewerkt door de KNVB en werd pas laat toegelaten tot de cursus”, zegt Boudesteyn, die tegelijkertijd aangeeft: ‘de selectiecriteria zijn streng, er worden maar zoveel per jaar toegelaten.’

De algemeen directeur, sinds deze maand in functie, zit niet bij Willems en Schreuder aan tafel en stelt zich achterin de persruimte bescheiden op, maar is onmiskenbaar in een goed humeur. Hij is blij met de afhandeling van zijn eerste grote klus als baas van de club. Nog voor de wedstrijd tegen Feyenoord, slechts na drie dagen na het onverwachte opstappen van Art Langeler, is de presentatie van diens opvolger al een feit. Het betekent dat niet, zoals eerder gecommuniceerd, assistent-trainers Leeroy Echteld en Henry van der Vegt op de bank zitten als eindverantwoordelijke, maar dat Schreuder direct de leiding in handen krijgt.

‘Complottheorieën’

Gestoord heeft Boudesteyn zich wel, aan wat hij typeert als ‘complottheorieën.’ ‘Indianenverhalen’, noemt hij de opvatting dat Langeler door hem de deur is uitgewerkt omdat hij plaats moet maken voor Schreuder, een oude bekende van Boudesteyn. In het seizoen 1994/1995 speelden ze allebei voor FC Groningen. “Art gaf zelf aan ermee te willen stoppen. Het was honderd procent zijn eigen beslissing. We hebben twaalf gespeeld vier punten. Moet ik dan zeggen van ‘blijf alsjeblieft’. Ik vind Art een fantastische gozer, maar je kunt niet zeggen dat we fantastisch speelden. Voor de club is dit misschien wel ideaal”, doelt hij mede op het feit dat PEC geen afkoopsom aan Langeler kwijt is. “We hebben snel gehandeld. Het doel was om zo snel mogelijk een nieuwe man te vinden. Dan is het goed om een plan B te hebben. Dat is de enige volgorde. Die indianenverhalen die naar buiten komen, dat schaadt de club. Waarom zou je de club in diskrediet willen brengen?”, vraagt Boudesteyn zich af.

‘Een bizar heilig vuur’

Met Schreuder heeft PEC volgens Boudesteyn een ‘hele goeie trainer’ in huis gehaald. “Iemand met daadkracht naar de groep. Belangrijk, want hij moet het toch zien om te draaien. Hij heeft een bizar heilig vuur en mentaliteit. Ook daarom hebben we hem voor anderhalf jaar vastgelegd. Handhaven we ons niet, dan zijn we er nog van overtuigd dat hij de juiste man is.”

Technisch manager Mike Willems en de nieuwe trainer Dick Schreuder.
De nieuwe trainer Dick Schreuder.
Afbeelding
Traditionele 'Festivals of Lessons and Carols' in Peperbus Nieuws Ingezonden 1 dec., 22:00
Afbeelding
Koerswijziging Fraterhuis: Gemeente zoekt nieuwe locatie Fraterhuis in Broerenkwartier Algemeen 1 dec., 16:40
Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28