Nawid Tahoeni en Soufyan Assa van Pro Elite Kickboksen.
Nawid Tahoeni en Soufyan Assa van Pro Elite Kickboksen. Foto: Pedro Sluiter

Keurmerk VA is voor Pro Elite ook goud waard

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

VECHTSPORT 

Om de wildgroei aan vechtsportscholen tegen te gaan riep de Nederlandse Vechtsportautoriteit dit jaar een keurmerk voor vechtsportscholen in het leven en sinds deze zomer is Pro Elite een trotse bezitter daarvan. Daarmee treedt het in de voetsporen van Tabonon, die als één van de eerste in Nederland dat belangrijke keurmerk mocht ontvangen. Het ontbreken van zo’n keurmerk blijft op den duur niet zonder gevolgen.

Tabonon en Pro Elite zijn lichtende voorbeelden voor de vechtsportscholen in Zwolle want het zijn de enigen in de stad met het keurmerk. In deze regio is er verder alleen nog een sportschool in Heerde en één in Kampen met dat waarborg.

Nawid Tahoeni is enorm blij met het schildje (als bewijs van het keurmerk) bij hem aan de muur. Misschien niet zo trots als op de riem die hij verdiende met zijn wereldtitel kickboksen in 2019, maar voor zijn sportschool is het keurmerk ook goud waard. Het is een bewijs van dat het er in zijn ‘gym’ veilig en verantwoord aan toe gaat en dat ouders hun kinderen hier met een gerust hart naar toe kunnen sturen. Het is niet gezegd dat dit voor andere Zwolse vechtsportscholen niet geldt, maar met het keurmerk staat de Vechtsportautoriteit daar garant voor. Er zijn inmiddels 110 vechtsportscholen in Nederland met dit keurmerk, op een totaal van ongeveer vijfhonderd. Tabonon was dit voorjaar één van de eersten. De school van Hanieh Kamran, met een locatie in Zwolle, Westenholte en Raalte, was één van de tien die meededen aan de ‘pilot’ van de Nederlandse Vechtsportautoriteit.

Pro Elite was vervolgens een van de eersten die een aanvraag deed. Het voldeed aan 26 eisen, verdeeld over vijf thema’s; locatie/accommodatie, sporttechnisch kader, gezondheid, huis- en gedragsregels, aanpak grensoverschrijdend gedrag.

Wildgroei

Volgens Julian Huijsse, die namens de VA de aanvraag bij Pro Elite behandelde, was de invoering van een keurmerk nodig om iets te doen aan de wildgroei aan sportscholen waar niet of nauwelijks controle op was. Huijsse is projectcoördinator bij de Vechtsportautoriteit. Hij legt uit dat dit onderdeel was van een palet aan beleidsmaatregelen, die in opdracht van het Ministerie van VWS geïmplementeerd moesten worden. “Vier maatregelen hadden met evenementen te maken, omdat daar de meeste misstanden voorkwamen. Het invoeren van een keurmerk voor de scholen was de vijfde beleidsmaatregel. Er zijn inderdaad sportscholen waar het niet in orde is”, zegt Huijsse desgevraagd. “Vechtsportscholen waar sprake is van slecht of verouderd materiaal, waar ondermaats pedagogisch en didactisch les wordt gegeven. Die niet transparant zijn.”

“Bij andere sporten is dat verenigingsmodel, waarbij eisen en voorwaarden worden gesteld aan voorzieningen en trainers, al veel langer ingeburgerd. In de vechtsport nog niet. Vanwege het meer commerciële karakter van onze sport is er veel wildgroei.”

Uitsluiting van toernooien

Er komen ook consequenties voor vechtsportscholen die het keurmerk niet hebben. Die mogen vanaf 1 september 2022 niet meer meedoen aan toernooien in Nederland op het gebied van kickboksen, thaiboksen en MMA. “Dat zouden we eigenlijk al eerder invoeren, maar vanwege corona en omdat het pas sinds dit jaar bestaat hebben we scholen langer de tijd geven om het keurmerk aan te vragen”, aldus Huijsse.