Dean Huiberts, op beeld in actie eerder dit seizoen, was één van de PEC-spelers die het einde van de eerste helft niet ongehavend haalde in de Kuip.
Dean Huiberts, op beeld in actie eerder dit seizoen, was één van de PEC-spelers die het einde van de eerste helft niet ongehavend haalde in de Kuip. Foto: Pedro Sluiter

‘Volgens mij gaat het op dit moment meer om vertrouwen’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE 

Het is maar goed dat de nieuwe trainer Dick Schreuder niet snel in paniek raakt en, zoals benoemd door PEC, een grote drive en persoonlijkheid heeft, want van het Zwolse spel in de eerste helft tegen Feyenoord kon je behoorlijk somber worden. Na het herstel in de tweede helft bleef het in De Kuip bij 4-0.

“We weten dat het een zwaar seizoen wordt en we zullen zien waar we aan het einde staan”, zei Dick Schreuder na zijn debuut als trainer van PEC Zwolle, amper drie dagen na zijn aanstelling en twee dagen na zijn presentatie in Zwolle. 

Een waar slagveld, dat was het bij PEC in de eerste helft. Met beelden waar de symboliek van afdroop. Yuta Nakayama die verder moest zonder twee voortanden na een duel met Bryan Linssen. Het gehavende gezicht van groeibriljant Raf van den Berg, die centraal achterin de plaats innam van de geblesseerde aanvoerder Bram van Polen. Een gezicht dat na de 2-0, waarbij hij zelf werd gepiepeld door Luis Sinisterra, bij iedere tegenvaller meer onbegrip en radeloosheid uitstraalde. 

Of Dean Huiberts, die net als het jongere broertje van Sepp van den Berg tegen een bloedneus aanliep na een duel met een Feyenoorder. Hij zat er verslagen bij aan het einde van de eerste helft, zoals heel PEC de indruk gaf zo snel mogelijk weg te willen uit De Kuip. Veelzeggend was ook het geschutter van de worstelende Kenneth Paal, knullig balverlies lijdend op het middenveld waarna Linssen er vandoor kon.

In de pauze gooide Schreuder het om naar 5-4-1 met Pabai en Reijnders in plaats van Tedic en Huiberts, en hoewel Feyenoord het wel geloofde, stond het ook een stuk beter bij PEC. Die paar keer dat de ploeg van oud-Zwollenaar Arne Slot er wel doorheen kwam, stond Kostas Lamprou zijn mannetje.

De nieuwe trainer begon de wedstrijd met vier verdedigers (Kersten en Van den Berg centraal achterin, De Wit en Paal als backs) en daarvoor Nakayama en Strieder als controleurs op het middenveld waar ook Huiberts en Saymak stonden. Voorin twee aanvallers: Tedic en Adzic.

Handvaten en vertrouwen

“Ik merk dat er veel over systemen wordt gesproken, ik denk niet echt in bepaalde systemen. Op een gegeven moment staat het 4-5-1 en dan krijgen we ook een goal tegen. Volgens mij gaat het op dit moment meer om vertrouwen. Ze hebben handvaten nodig en die gaan we ze komende weken geven. Er zijn zoveel dingen waar we aan moeten werken en dat gaan we doen”, aldus Schreuder na afloop voor de camera’s. Hij gaat met PEC toewerken naar de belangrijke wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Die ploeg staat vijftiende met elf punten en dat zijn er zeven meer dan PEC.

PEC Zwolle Vrouwen

In hetzelfde decor als waar aanstaande zaterdag vanaf 20.00 uur die degradatiekraker tegen RKC wordt gespeeld, pakten de vrouwen van PEC Zwolle zondagmiddag een punt tegen PSV. Voor de derde keer dit seizoen in het MAC3PARK stadion, maar dit keer zonder publiek, deed de ploeg zichzelf eigenlijk tekort door pas aan het einde van de wedstrijd te scoren (1-1). De late gelijkmaker van de Amerikaanse Karli White, die haar eerste goal in Zwolse dienst maakte, leverde een verdiend punt op. Achter de top drie in de eredivisie zijn de verschillen klein. Nummer vijf PEC blijft gelijk aan PSV met veertien punten, maar de Eindhovense ploeg heeft een wedstrijd minder gespeeld. ADO Den Haag staat er slechts een puntje achter op de zesde plaats.

Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43
Afbeelding
Introductieavond Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland Nieuws Ingezonden 27 jan, 16:23