De selectie van RZN wijzigt komend seizoen behoorlijk.
De selectie van RZN wijzigt komend seizoen behoorlijk. (Foto: Pedro Sluiter)

Regio Zwolle Volleybal brengt selectie op peil

· leestijd 1 minuut Sport

(door Erik Riemens)

VOLLEYBAL - Regio Zwolle Volleybal (RZN) speelt woensdag in Capelle aan den IJssel en zaterdag in Zwolle de eerste twee play-offs duels. VCN is de opponent. Ondertussen wordt volop gewerkt aan het verder eredivisiewaardig maken van de selectie. “Wij willen bij nieuwe speelsters wel die twinkeling in hun ogen zien”, aldus bestuurslid technische zaken Edwin van den Broeke.

RZN eindigde in de reguliere competitie als derde. Wordt VCN opzijgezet, dan wacht de winnaar van Apollo tegen Peelpush. Bij winst lonkt de finale om de landstitel. Zover is het nog lang niet. Deze week keerde een aantal jeugdinternationals terug van het EK in Italië, terwijl Van den Broeke samen met hoofdcoach Eric Meijer volop werkt aan de nieuwe selectie.

Vijver

“Onze filosofie is hard werken, beter willen worden en collectiviteit. Wij krijgen misschien niet de allerbeste speelsters, maar hebben wel wat te bieden. Een goede staf en prima faciliteiten zoals Landstede Sportcentrum en ook onze manier van analyseren. We hebben heel veel gegevens van interessante speelsters en dat moet ook wel, want volleybal is een datasport. En dat niet alleen, er zijn ook steeds minder speelsters. De vijver om te vissen wordt kleiner. Uitbreiding van de eredivisie van tien naar veertien teams is geen goede zaak. Ik zie liever acht ploegen, dat komt de kwaliteit ten goede. En ik ben een voorstander om in de toekomst samen met België te gaan.”
De huidige realiteit is het vertrek van zeven van de veertien speelsters. Bjorna Gras, Iris Reinders, Marly Bak, Lotte Bruinsma en Pippa Molenaar gaan naar andere clubs. Marianne het Lam-Scholten en Maureen van der Woude stoppen. De komst van Lisa Nobel (Hermes Volley Oostende), Nynke Hofstede (Asterix België), Tess de Vries (Apollo 8) en Jet Kok (VCN) is zeker. “We zoeken nog een libero, dan komen we uit op twaalf speelsters. Daar blijft het voorlopig bij”, schetst Van den Broeke.

Foto

“In januari kijken we al naar volgend seizoen. Dan maken wij een foto van de selectie en bespreken we de ‘wat’ en ‘als’ scenario’s. De meeste speelsters hebben we goed in beeld en dan gaan we het gesprek aan. We trainen zes keer en maken zo’n twintig trainingsuren per week. Dat zie je misschien ook voor 95 procent bij andere ploegen, maar wij hebben naast die genoemde faciliteiten, ook nog het CSE. Het gaat om die 5 procent die anders en onderscheidend is. Dat is ons verhaal. Alleen wat voor ons daarin belangrijk is én blijft: wij willen wel die twinkeling in die ogen zien.”

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden