Frits de Vries (links) en Peter Jansen staan in de startblokken voor de 10 mijl van Zwolle Zuid.
Frits de Vries (links) en Peter Jansen staan in de startblokken voor de 10 mijl van Zwolle Zuid. Foto: Pedro Sluiter

Hardloopevent 10 Mijl van Zwolle-Zuid staat weer helemaal op de routekaart

· leestijd 1 minuut Sport

(door Erik Riemens)

HARDLOPEN – Na een virtuele run in 2021, de afgelasting in 2020, is de 10 Mijl van Zwolle-Zuid dit jaar helemaal terug. Zaterdag 9 april is het weer zover. Zo’n 1500 hardopers doen dan mee aan de Kidsrun, de 5 of de 10 Engelse Mijl. “De voorbereidingen lopen heel goed, het is nu de laatste puntjes op de i”, aldus Peter Jansen en Frits de Vries namens het organisatiecomité.

Samen met de ervaren Eric Haasjes vormen de twee het kleinschalige bestuur. “Als je ziet hoe we soms dingen heel snel regelen via de app, dan is dat heel mooi om mee te maken. Dat geldt ook voor de medewerking van de gemeente, Traffic Support en de Rova”, aldus De Vries, die net als Jansen jarenlang deel uitmaakte van het bestuur van de Halve Marathon Zwolle.

Stoppen

De 10 Mijl van Zwolle-Zuid is dus weer helemaal terug. Het vorige bestuur gaf in 2021 na tien edities aan te stoppen met de organisatie. Een optelsom van een teruglopend aantal deelnemers, verminderende sponsorinkomsten, de moeite om het aantal vrijwilligers op peil houden en de stijgende kosten van het veiligheidsplan.
“Het oude bestuur heeft goed werk geleverd en een prima basis gelegd. We zijn betrokken hardloopliefhebbers en vonden het jammer dat de 10 Mijl van Zwolle-Zuid zou verdwijnen. Daarom hebben we de organisatie op ons genomen. Ook vinden we het mooi als een brede populatie aan hardlopen doet. En zeg nou zelf? Het is een heel goede manier om fit en gezond te blijven”, laten de twee weten. “Ons zakelijk en persoonlijk netwerk heeft geholpen bij het vinden van 28 sponsors. Ook hebben we goede contacten met diverse sportverenigingen. En we hebben voldoende gekwalificeerde vrijwilligers kunnen regelen. Die puzzel hebben we gezamenlijk gelegd.”

Zaterdag gaat eerst de Kidsrun van start. Dat is voor de 6- en 7-jarigen één rondje van 440 meter, de 8- en 9-jarigen lopen er twee en die van 10, 11 en 12 jaar drie. Echt supermooi om te zien”, legt De Vries uit. “Mijn kleinzoon loopt ook mee.”
Om 17.00 uur starten de deelnemers aan de 5 en 10 Engelse mijl. Net als de Kidsrun klinkt het startschot bij wijkcentrum SIO. Ruim de helft van de deelnemers loopt de 10 mijl, onder wie een flink aantal wedstrijdlopers. Het parcours is officieel gecertificeerd door de Atletiekunie.

Heelhuids

De 10 Mijl van Zwolle-Zuid is weliswaar een officiële wedstrijdloop en wordt vaak gezien als de perfecte voorbereiding voor de halve marathon van Zwolle. Toch ligt het accent op de recreatieve loper. “Klopt. Wij willen heel graag voor iedereen een geweldig hardloopevent in Zwolle-Zuid organiseren. Zaterdag én de komende jaren. Waarbij het allerbelangrijkste is, is dat iedereen gezond en heelhuids over de finish komt.”

“Het allerbelangrijkste is, is dat iedereen gezond en heelhuids over de finish komt”

Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen van Thorbecke treden op met zelfgemaakte gitaren Nieuws Ingezonden gisteren