Trainer Marcus Jan Schiere van zaalvoetbalsters Exstudiantes neemt afscheid.
Trainer Marcus Jan Schiere van zaalvoetbalsters Exstudiantes neemt afscheid. (Foto: Pedro Sluiter)

Coach Marcus Jan Schiere zet punt komma achter trainersschap zaalvoetbalsters Exstudiantes

· leestijd 1 minuut Sport

(door Erik Riemens)

ZAALVOETBAL – Marcus Jan Schiere coacht vrijdag in Heerhugowaard tegen FC Marlene zijn laatste eredivisiewedstrijd als trainer/coach van Exstudiantes. Hij is dan vijf seizoenen actief geweest bij de Zwolse zaalvoetbalsters. “Met heel veel plezier en trots, want je hebt het wel over het hoogste niveau van Nederland.”

Afgelopen vrijdag verloor Exstudiantes de uitwedstrijd tegen Feyenoord met 7-3 . “Daardoor eindigen we waarschijnlijk als achtste. Of ik daar tevreden mee ben? We hadden toch iets hoger ingezet, namelijk proberen de play-offs te halen. Dan moet je bij de beste vier eindigen. Maar we hebben leuk meegedaan. En voor volgend seizoen ziet het er ook weer goed uit. Er zijn nu al negen meiden die sowieso doorgaan. We streven altijd naar een selectie van tien speelsters, met daarbij een aantal leden die we af en toe kunnen inzetten.”

Serieus

In 2017, met ervaring als zaalvoetballer op hoog niveau en met een trainersdiploma op zak, kwam Schiere bij Exstudiantes terecht. “Aan het begin was het meer lekker zaalvoetballen. Toen hebben we gezegd van als we het écht serieus willen nemen, moeten we ook eenmaal in de week gaan trainen. De faciliteiten zijn al die jaren sterk verbeterd. Dankzij oud-hoofdsponsor Cycloon en de huidige Schuurman Bouwadvies. Ook vanuit de vereniging Exstudiantes is er aandacht voor ons.”
“Verder organiseren die meiden alles zelf. Ze betalen om te kunnen zaalvoetballen, regelen sponsors en het vervoer. En als je kijkt naar het sportieve, dan zijn we een keer vijfde geworden, maar ook een keer laatste.”
Hoewel het seizoen vrijdag officieel al eindigt, simpelweg omdat de eredivisie zaalvoetbal niet heeft stilgelegen vanwege corona, traint Exstudiantes nog een maand door. De meeste speelsters zijn namelijk nog volop actief op het veld. “Als er meiden zijn die interesse hebben om mee te trainen, dan zijn ze van harte welkom.”
Schiere praat en dat is ook niet zo verwonderlijk, nog vaak in de ‘we’ vorm. Toch stopt hij aan het eind van het seizoen. De oorzaak ligt in de privésfeer, een andere functie bij Sportservice Zwolle en het hebben van een eigen bedrijfje.
Assistent-trainer Arjan Jansen neemt het over en gaat een trainerscursus volgen. Met een schuin dispensatie-oog wordt naar de KNVB gekeken.

Achtergrond

“Ik kom toch een beetje uit de tijd van het moet allemaal wel leuk blijven. Het ontbreekt mij nu aan voldoende mogelijkheden om de volgende stap te maken. Het trainen en coachen is niet iets dat je maar half kunt doen. Wel blijf ik op de achtergrond actief. Bij de thuiswedstrijden zit ik op de tribune”, aldus Schiere. “Ik kijk met heel veel plezier terug op deze periode en ben blij en dankbaar. En vergeet niet dat je niet hoger kunt spelen dan dit. Daar ben ik best wel trots op.”

“Ik kom toch een beetje uit de tijd van het moet allemaal wel leuk blijven”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden