Bram van Polen gooit er een tackle uit in een eerder gespeelde IJsselderby, in Deventer.
Bram van Polen gooit er een tackle uit in een eerder gespeelde IJsselderby, in Deventer. (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle captain Bram van Polen weet als geen ander wat IJsselderby zondag moet opleveren

· leestijd 2 minuten Sport

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Als er één iemand is die meer dan mee kan praten over de gewichtige derby tegen Go Ahead Eagles, dan is het wel Bram van Polen (36). De aanvoerder is de meest recente doelpuntenmaker namens PEC Zwolle in de IJsselderby. “Ook voor mij blijven deze wedstrijden nog altijd heel erg bijzonder.”

Dat het zondag om 12.15 uur in een ongetwijfeld vol Mac3Park stadion moet gaan gebeuren, hoef je Van Polen niet wijs te maken.
“Na de winterstop hebben we een goede serie gedraaid en de nodige punten gehaald. Alleen we moeten echt winnen. Elke wedstrijd is nu een finale, dus ook de IJsselderby. Wat dat betreft zijn alle clichés waar.”

Het gat tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles is op dit moment tien punten. Onder de Deventenaren staan Heracles en RKC Waalwijk met 27 punten, Willem II heeft 23 punten. Die ploegen zijn vooralsnog veilig met nog zeven duels te gaan.
De nummers 16 en 17 zijn Fortuna Sittard en Sparta met 22 uit 26 en 21 uit 25. Beide ploegen spelen paaszaterdag tegen elkaar, waarna Sparta op dinsdag 19 april in Arnhem zes minuten lang een 0-1 voorsprong tegen Vitesse moet zien vast te houden.

Penaltymoment

PEC Zwolle sluit de rij met 20 punten uit 27 wedstrijden. De eerdere ontmoeting op 19 september in Deventer staat Van Polen nog maar wat helder voor de geest. “Zeker de eerste helft was ontzettend matig, Kostas (Lamprou, ER), hield ons toen echt in de wedstrijd. Vervolgens was er een penaltymoment, dat uiteindelijk niks opleverde.”
“De zege van Go Ahead Eagles was toen helaas terecht. We hadden in die fase geen punten en zelfs geen doelpunt gemaakt. Het zelfvertrouwen was nul komma nul.”
Dat vertrouwen heeft de Zwolse captain nu zeker wel. Geruggesteund door het goede spel, de nodige punten en een vol eigen huis, moet PEC er zondag staan.

Druk

“We zijn maandag met de voorbereiding gestart en staan deze week zes keer op het trainingsveld. Een aantal spelers keert nog terug na interlands. Dus nu voel je die druk nog niet zo, maar het besef dat deze wedstrijd echt belangrijk is, komt aan het eind van de week wel. Ook voor mij is en blijft het heel speciaal. Zelfs na al die jaren.”
En Van Polen maakt heel wat edities mee. Officieel stond hij gedurende twintig IJsselderby’s onder contract in Zwolle. In 2007 kwam hij over van Vitesse en in dat seizoen speelden FC Zwolle en Go Ahead Eagles drie keer tegen elkaar, toen nog in de Jupiler League.

Op 30 september 2007 versloeg Go Ahead Eagles Zwolle met 3-1, een maand later won Zwolle in de beker met 1-0. Die wedstrijd werd op 30 oktober in Emmen gespeeld vanwege de verbouwing van het Zwolse stadion. Op 10 februari 2008 was Albert van der Haar de matchwinnaar. Ook toen werd het 1-0.

Dominant

“Ik haakte wat later aan, dus die eerste twee derby’s heb ik denk ik gemist. Wat ik altijd heel mooi vind, zijn die uitduels. Je voelt dan als het ware die haat en samen met de supporters in het uitvak vorm je een front. Dat is en blijft een heel bijzondere setting. Als speler beleef je het dan zo intens. En wat mij bijgebleven is, is die wedstrijd die we met 1-3 wonnen. Dat was ruim tien jaar geleden in de Jupiler League. We waren toen echt zo ontzettend dominant en speelden de Eagles helemaal weg.”

Winnen

Van Polen is de laatste Zwolse doelpuntenmaker in de IJsselderby. Op 19 maart 2017 zorgde hij met een rake penalty voor de uiteindelijke 1-3 winst. “Ik heb altijd gezegd dat ik tegen de top drie wilde scoren én in Deventer tegen Go Ahead Eagles. Dat is gelukt. Hopelijk lukt dat zondag weer, al is dat helemaal niet belangrijk. Het maakt niet uit hoe of wie ze maakt. Wat ik al eerder zei, alle clichés zijn waar. We moeten gewoon winnen.”

“Wat ik altijd heel mooi vind, zijn die uitduels. Je voelt dan als het ware die haat”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden