Adnan Sentürk, de vroegere topschutter van FC Ulu Spor.
Adnan Sentürk, de vroegere topschutter van FC Ulu Spor. Foto: Jan Drost

Nieuw begin FC Ulu Spor?

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Gerjos Weelink)

AMATEURVOETBAL - ‘Yeni bir baslangiç’ - ‘Een nieuw begin’. Want het heeft er inmiddels alle schijn van dat FC Ulu Spor, na bijna 35 jaar op zondag te hebben gespeeld, met het eerste elftal de overstap gaat maken naar de zaterdag. Een mooi moment om terug te blikken op enkele hoogtepunten van deze bijzondere Zwolse voetbalvereniging. 

Daarvoor gaan we terug naar zaterdag 2 mei 1987, de dag dat Piet Veerman met Sailing Home op 1 staat in de vaderlandse Top-40. Op sportief vlak ontstaat er diezelfde dag namelijk ook een soort van ‘thuis’ voor de Turkse gemeenschap in Zwolle, want FC Ulu Spor wordt opgericht.

Kampioenschap
In competitieverband begint de vereniging in 1988/1989 in de Tweede Klasse A van de Zwolse Voetbal Bond (ZVB) en wordt daarin derde. Na een zesde plek in 1989/1990 (topscorer Mustafa Ergün, 5) en een zevende plek in 1990/1991 (topscorer Tashin Süslu, 6) is het zover: een kampioenschap.
Onder aanvoering van een ontketende Adnan Sentürk , die dat seizoen 40 (!) keer scoort, promoveert FC Ulu Spor na het seizoen 1991/1992 naar de ZVB eerste klasse. Uit 24 duels worden in het tweepuntensysteem 40 punten behaald en met een doelsaldo van 105-31, blijft alleen Ruinerwold met 38 punten nog een beetje in de buurt.

Promotie
Op 14 mei 1995 valt er opnieuw iets te vieren: in een beslissingswedstrijd om het kampioenschap van die eerste klasse, wordt Hardenberg’85 met 1-2 verslagen. Hassan Ben Ali Ahlaq en Bachir Chaoui maken de goals en brengen FC Ulu Spor daarmee naar de vierde klasse H van het zondagvoetbal in de ‘grote’ KNVB. In het eerste jaar in die vierde klasse, weet ook oud PEC’er René IJzerman tweemaal het net te vinden. Topscorer wordt uiteraard Adnan Sentürk met 19 goals.

In de 25 jaar die volgen op zondag, jojoot de vereniging tussen de vierde, vijfde en zesde klasse en wisselt diverse promoties en degradaties met elkaar af. Degradatie uit de vierde klasse G is inmiddels een feit. Bovendien strafte de KNVB FC Ulu Spor met zeven punten aftrek vanwege het aantal afzeggingen. Ook het doelsaldo is veelzeggend: 11-115. Een seizoen om heel snel te vergeten. Nog zes wedstrijden te gaan...

Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 1 uur geleden
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 1 uur geleden
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 2 uur geleden