Afbeelding
Foto: Eigen foto

Lezing Pedaalridders in Zwolle

Sport

WIELRENNEN - Twee keer ging er een streep door de lezing over het in 2021 verschenen boek ´Pedaalridders in Zwolle’ van Harry Bouwhuis. Corona en het overlijden van wielericoon Jan van Ommen eind maart waren daarvan de oorzaken. Nu staat de wieleravond gepland op woensdag 22 juni om 20.00 uur in Grand Café Zuijdt aan de Ministerlaan 254 in Zwolle.

In zijn boek kenschetst auteur en sportjournalist Bouwhuis de geschiedenis van de Zwolse wielrennerij met veel aandacht voor Zwolse wielerclubs als WSVZ en RTVZ en het kortstondige bestaan van Wielerbaan Urbana. De razendsnelle tweehonderdmeterbaan, vervaardigd van Zweeds grenenhout werd in maart 1934 geopend en was gesitueerd achter het inmiddels gesloten Café-Restaurant Urbana.

Internationaal bekende toprenners koersten graag op Urbana, maar ook Zwolse baanvedettes lieten zich niet onbetuigd, met mannen als Eppe van Essen en vooral Rinus Schotman, alias ´Schotje´.
In de late jaren dertig ging het bergafwaarts met de baansport, omdat het verbod in die tijd op het wegwielrennen werd opgeheven. In 1940 werd een sloopvergunning aangevraagd en dat betekende het roemloze einde van het Zwolse ´kuipje´.

Het is allemaal te lezen in een honderd pagina´s tellend boek met veel foto´s anekdotes en bijzondere verhalen. Dichteres Bauke Vermaas (Wielerpoezie.nl) is ook present om een aantal wielergedichten voordragen. De entree is gratis.