Nu de winkels eindelijk weer open zijn, maakt 'Pedaalridders in Zwolle' een herstart.
Nu de winkels eindelijk weer open zijn, maakt 'Pedaalridders in Zwolle' een herstart. Omslag wielerboek

Herstart voor ‘Pedaalridders in Zwolle’

· leestijd 1 minuut Sport

(van onze redactie)

WIELRENNEN

Het is december 2020. ‘Pedaalriddders in Zwolle’ verschijnt, een nieuw boek van sportjournalist Harry Bouwhuis over de rijke historie van het Zwolse (baan)wielrennen. Dan slaat de lockdown opnieuw toe en gaan de meeste winkels op slot. Met de heropening van 28 april maakt het wielerboek van Bouwhuis nu een herstart.

In het boek kenschetst de auteur de geschiedenis van de Zwolse wielrennerij en met name de wielerclubs WSVZ en RTVZ. Ook is er veel aandacht voor het kortstondige bestaan van wielerbaan Urbana, in maart 1934 geopend en gesitueerd achter café-restaurant Urbana. In het wielerstadionnetje werd er op de razendsnelle baan, vervaardigd van Zweeds grenenhout, fanatiek gekoerst. Ook Zwolse coureurs lieten zich niet onbetuigd, zoals Eppe van Essen en vooral Rinus Schotman, alias ‘Schotje’. Hij was de beste baanwielrenner in de Zwolse historie. De legendarische ’zesdaagsekoning’ Jan Derksen die eind jaren dertig een tijd in Zwolle woonde trainde in die periode ook vaak op Urbana.

Brandhout

In de laatste jaren voor de tweede wereldoorlog ging het snel bergafwaarts met de populariteit van de baanwielrennerij, vooral doordat het verbod op het wegwielrennen werd opgeheven. In augustus 1940 werd een sloopvergunning aangevraagd voor het Zwolse ‘kuipje’. Door de schaarste van brandhout in de oorlog verdwenen de meeste grenenhouten plankjes in veel Zwolse kachels.

‘Valse start’

Het is allemaal in te lezen in een honderd pagina’s tellend boek met veel foto’s, anekdotes en bijzondere verhalen. “Het tijdstip van uitgeven was door Covid-19 misschien niet erg gelukkig. Een valse start om maar in sporttermen te blijven”, zegt Bouwhuis. “Maar gezondheid staat altijd voorop. Gelukkig lijkt het weer wat de goede kant op te gaan. Zie het maar als een nieuwe start.”

(‘Pedaalridders in Zwolle’. Harry Bouwhuis € 14,95. ISBN 9789492531094 )

Harry Bouwhuis op de locatie waar de voormalige wielerbaan Urbana lag.