De spectaculaire start van de herenrace tijdens de twaalfde Zwolse Grachtenrace.
De spectaculaire start van de herenrace tijdens de twaalfde Zwolse Grachtenrace. Foto: Pedro Sluiter

Wind in de zeilen voor Zwolle promotie tijdens inspirerende Volvo Grachtenrace 2022

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Harry Bouwhuis)

ROEIEN -  Ongeveer 600 sloeproeiers maakten er zaterdag onder warme weersomstandigheden een inspirerende dag van op de Zwolse grachten. Na een windstilte van twee coronajaren was de sfeer op de Volvo Zwolse Grachtenrace weer als vanouds.

“De inschrijving kwam dit jaar ietsje later op gang, maar binnen twee dagen zaten we toch vol. Dat zegt wel wat over de naam die we intussen hebben opgebouwd”, zegt Sandra Oldengarm van de organiserende stichting, die de Grachtenrace voor de twaalfde keer organiseerde.
Elk team betaalt inschrijfkosten en een borgbedrag om deel te nemen aan de race. De totale borgsom komt dit jaar ten goede aan het Zwolse team Blue Atlantics dat in december 2023 meedoet aan de prestigieuze Talisker Whisky Atlantic Challenge. Met maar liefst vijfduizend kilometer over de Atlantische Oceaan de grootste roeirace ter wereld. Ilse Schuurman, Margot Vries, Ingrid Voorn en Marije van de Bor gaan het avontuur aan en vertrekken vanuit San Sebastián de la Gomera naar het eindpunt in Antigua. Twee uur roeien, twee uur rust, 24 uur per dag, zeven dagen per week over een periode van veertig tot zestig dagen. Een enorme opgave waarbij het goede doel (Stichting Het Vergeten Kind en jeugdfonds Sport & Cultuur) centraal staat.

Veiligheid

In een zonovergoten Zwolle kwamen de mannen zaterdag in de ochtend in actie, s ’middags waren de vrouwenteams aan de beurt. Sandra Oldengarm stapt bij Brasserie Hofvlietvilla welgemoed in de sloep De Witte Beer, met zeven andere roeisters onder wie Margot Vries en Ingrid Voorn. Oldengarm heeft niet alleen de pet op van roeister, maar is als lid van de organiserende stichting ook medeverantwoordelijk voor het reilen en zeilen. “Vanaf de kant was het een plaatje, maar de hitte was voor de sporters toch best een belemmerende factor. Daarom is de race met één ronde ingekort. Veiligheid staat altijd voorop. Met dit stralende weer is het altijd druk in de grachten. De bekende ‘donuts’, de feestbootjes’ en ook veel ‘suppers’. Vergis je niet in de kracht die vrijkomt als een roeisloep voluit gaat. Het blijft oppassen en het is voor ons als organisatie altijd weer een geruststelling als noemenswaardige incidenten achterwege blijven.”

Spierpijn

Sportief gezien was de thuisrace voor de inzittenden van De Witte Beer geen succes. Waar in de dames eerste klasse de boot Igor in de tijd van 1.24.29 uur won, kwamen de Zwolse vrouwen niet verder dan een negende plek. Oldengarm ligt er niet echt wakker van. ”Het was een fantastische sportieve dag en weer een prima Zwolle promotie. Als roeister was het best vermoeiend en ik heb wel wat spierpijn, maar ach dat hoort erbij.”
Enkele uren eerder finishte onder groot gejuich de boot Jan van den Berg als eerste bij de mannen. De tien Urkers moesten de winst echter laten aan de roeiers van de Friese sloep Fjoer Fugel (Makkum) die op andere onderdelen beter scoorden. Ook bij de heren vielen de Zwolse deelnemers niet in de prijzen.