Speler Daan Strik (links) en voorzitter/speler Laury Renac met de kampioensbeker.
Speler Daan Strik (links) en voorzitter/speler Laury Renac met de kampioensbeker. Foto: Zwolle Wolves

Zwolle Wolves pakken landstitel Rugby League

Sport

Zwolle Wolves Pakken landstitel Rugby League

(Door Harry Bouwhuis)

Na een zinderende finale in Den Haag is Zwolle Wolves zaterdag landskampioen Rugby League geworden. Regerend titelhouder Den Haag Knights werd in eigen huis op de valreep met 28-32 verslagen.

Rugby League is een variant op het veel bekendere Rugby Union, dat doorgaans in Nederland wordt gespeeld en ook tijdens de overbekende Six Nations toernooien. Rugby League wordt in het buitenland veel gespeeld, maar is in Nederland wat minder bekend. “Rugby League steekt anders in elkaar dan Rugby Union, ook tactisch. Er wordt met dertien spelers gespeeld in plaats van de vijftien bij Union en ook de puntentelling is anders. Bij Union levert een try vijf punten op, bij League vier”, vertelt voorzitter en speler Laury Renac.

Zustervereniging

Zwolle Wolves is opgericht in 2019, maar had direct te maken met de nadelige gevolgen van corona. Daardoor kon er twee jaar niet worden gespeeld. “We zijn zelfstandig, maar we zijn wel een zustervereniging van RC Zwolle. Ikzelf speel daar ook in het eerste net als meer medespelers. De banden zijn dus nauw.” 

De finale tegen de landskampioen was een thriller van jewelste, die bij een achterstand van 26-24 in de laatste secondes werd omgedraaid naar een 28-32 zege. Na de behaalde titel werd bekend dat een aantal spelers geselecteerd is voor de voorlopige selectie van het Nederlands team. Oranje gaat voorrondes spelen voor het WK dat in 2025 in Frankrijk plaatsvindt.