Daar waar het allemaal omdraait op het WK: De wereldbeker.
Daar waar het allemaal omdraait op het WK: De wereldbeker. (Foto: Eigen foto

WK feitjes (3)

· leestijd 1 minuut Sport

VOETBAL - De Swollenaer staat de komende vier weken stil bij de wereldkampioenschappen in Qatar. Gerhard van Dijkhuizen verzorgt die periode een column met willekeurige WK feitjes. Wil jij de volgende keer feitjes lezen over een speciaal WK onderdeel of categorie? Mail dan je verzoek of vraag deze week naar erik.riemens@brugmedia.nl..

Een bijzondere WK finale was die tussen Nederland en Argentinië op het WK van 1978, omdat dit de enige WK finale ooit is geweest waarin er een tweeling in actie kwam. Dat roept natuurlijk gelijk de vraag op hoe het nu eigenlijk zit met tweelingen op een WK. Sinds het WK wordt georganiseerd zijn er in totaal 10 tweelingen oftewel 20 tweelingbroers opgenomen geweest in een WK selectie. De eerste twee waren Paul en Georges Aeby van Zwitserland in 1938, de laatste twee Anton en Aleksei Miranchuk van Rusland in 2018.

Van deze 10 tweelingen zijn er slechts 2 die gezamenlijk in meerdere WK selecties zijn opgenomen, namelijk Willy en René van de Kerkhof (1974 en 1978) en Frank en Ronald de Boer (1994 en 1998). Van deze twee kwamen alleen Frank en Ronald de Boer samen in actie op twee WK’s. Ook hebben zij samen de meeste WK wedstrijden gespeeld (8), op de voet gevolgd door Willy en René van der Kerkhof (7). Gedeeld derde staan Hossam en Ibrahim Hassan (Egypte) en Eissa en Ibrahim Meer (Verenigde Arabische Emiraten), beide met 3 wedstrijden.

Frappant detail: het lukte alleen de vier Nederlanders om te scoren terwijl hun tweelingbroer meespeelde. Willy, René en Ronald (2x) deden dat in de reguliere speeltijd, Frank in de penalty shootout van de halve finale tegen Brazilie op het WK 1998. Even later miste broer Ronald overigens zijn penalty, waardoor Nederland helaas de finale misliep.

Bron: The Fjelstul World Cup Database v.1.0 van Fjelstul, Joshua C. (8 juli 2022)

P.S. Deze online column wijkt iets af van de versie in de krant van 30 november. Die bevatte foutieve informatie die hierbij is aangepast.

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42