Younes Namli: "Het is duidelijk dat ik binnenkort met andere clubs ga praten."
Younes Namli: "Het is duidelijk dat ik binnenkort met andere clubs ga praten." Foto: Hans Smit

PEC klaart klus behoud eredivisieschap op evidente wijze

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Beide ploegen hadden 32 punten uit 30 duels, dus waren de belangen groot en glashelder. De winnaar van de strijd tussen de twee promovendi van vorig jaar, kon opnieuw plaatsnemen op de eredivisiepluche. PEC Zwolle versloeg Heracles Almelo zondagmiddag met 3-1 en is met 35 punten, stek twaalf en nog drie duels te spelen officieel veilig. “Ik heb altijd gezegd van dat ik ga praten met mogelijke geïnteresseerde clubs als we veilig zijn. En we zijn nu veilig. Mission accomplished”, aldus uitblinker Younes Namli.

(door Erik Riemens)

RKC speelde zondagmiddag met 2-2 gelijk tegen FC Utrecht, waardoor het zestiende staat met 25 punten. Het verschil met PEC Zwolle is dus tien punten met drie duels te gaan. Zondag 5 mei is het Feyenoord-PEC Zwolle, zondag 12 mei RKC tegen PEC Zwolle en de afsluiter is een thuisduel tegen FC Twente op zondag 19 mei.

Dominant en dwingend

De thuiswedstrijden van PEC Zwolle staan dit seizoen niet bepaald synoniem voor spektakel. De doelpunten en de punten vallen vooral buiten Zwolle. Sterker nog, er is geen ploeg in de eredivisie waarbij het verschil in thuis- en uitdoelpunten zo groot is (15 om 25). Maar daar was zondagmiddag weinig tot niets van te merken, want PEC was dominant, dwingend, alleen niet heel erg doeltreffend.

Ody Velanas, Silvester van de Water en Lennart Thy kregen meteen meerdere mogelijkheden op de Zwolse openingstreffer, maar die viel niet. Ook niet aan de andere kant, want wat Heracles Almelo het eerste half uur aan het doen was, had niets met voetbal te maken.

Hoge intensiteit

“Toch hebben ze de laatste tijd goede wedstrijden gespeeld. Heracles is een fysieke en agressieve ploeg. Wat wij dan moeten doen is spelen met een hoge intensiteit en de bal snel rond laten gaan. Dat hebben we zeker de eerste twintig minuten goed gedaan”, analyseerde Namli.
In die fase scoorde PEC Zwolle uiteindelijk ook. Een voorsprong die volkomen te bilijken was. Heracles captain Justin Hoogma liet zich na ruim een kwartier aan de zijlijn afbluffen door Thy, die opstoomde naar de goal van keeper Michael Brouwer en hoog en hard raakschoot: 1-0. Hierna had PEC de voorsprong kunnen uitbreiden, andermaal door Thy, maar was zowaar Heracles ook gevaarlijk. Jasper Schendelaar redde fraai op een stiftpoging van Brian de Keersmaecker.

De 1-1 kwam dan ook onverwacht en ongelegen, namelijk in de slotseconden van de eerste helft. Na een corner en wat weifelend optreden van Schendelaar, was het Marko Vejinovic die van dichtbij binnenschoot. Namli sprak van een onnodige treffer, maar had er wel een verklaring voor. “Het is een beetje het beeld van de laatste weken. Soms is het beter om de voorsprong vast te houden, in dit geval de 1-0. We willen dan te graag op zoek naar de tweede treffer en juist dan krijgen we in de laatste minuten een tegengoal. Gelukkig is het met de 2-1 en 3-1 uiteindelijk goed gekomen.”

Schorsing

Na rust was het duel wat meer in balans en was het in de openingsfase ook gedaan met de grotere kansen. Totdat Namli opstond. De 29-jarige aanvaller, die voor de wedstrijd gehuldigd werd vanwege zijn honderdste PEC duel en een gele kaart kreeg, waardoor hem een schorsing wacht tegen Feyenoord, liet na rust van zich zien en horen. En hoe. Hij soleerde bijna het hele veld over, passeerde drie man, maar zijn assist werd niet verzilverd. Stijlvol en met speels gemak, zoals hij alleen dat kan.

Verder gebeurde er tot halverwege de tweede helft niet veel, totdat andermaal Namli weer een creatieve ingeving had. Hij zag Anselmo Garci Mac Nulty in het strafschopgebied vrijstaan. De verdediger bezorgde al koppend de bal bij Van der Water, die raakschoot: 2-1.
Vervolgens brak de fase van een beter PEC weer aan. Van der Water volleerde nog hoog over, Namli kreeg een prima schotkans, maar de vrees voor andermaal een tegentreffer was iedere wegtikkende minuut nog voelbaar. Zover kwam het niet, PEC Zwolle kwam zelfs op 3-1, door een prima individuele actie van Filip Krastev.

Glimlach

En zo mocht PEC voor de derde keer dit kalenderjaar na Vitesse en Excelsior, thuis een driepunter bijschrijven. Een hele belangrijke, want het betekende uiteindelijk de definitieve afslag naar een nieuw seizoen eredivisieschap. Zeer waarschijnlijk zonder Namli. Of clubs hem vanavond al mogen bellen, of het binnen- of buitenland wordt. Hij hoorde het zondag allemaal met een grote grijns aan. Maar die glimlach vertelde eigenlijk wel het hele verhaal. “Het is duidelijk dat ik binnenkort met andere clubs ga praten.”