Coach Jean-Marc Jaumin kijkt toe tijdens de Europese wedstrijd tegen Tartu.
Coach Jean-Marc Jaumin kijkt toe tijdens de Europese wedstrijd tegen Tartu. Foto: Hans Smit

Jean-Marc Jaumin heeft het goede gevoel al bij The Hammers

· leestijd 3 minuten Sport

BASKETBAL - De basketballers van Landstede Hammers hebben in 2023 voor de korte winterstop nog één competitieduel te gaan. Vooral door de spectaculaire bekerwinst zondag op Donar, overheerst tevredenheid over het verloop van het seizoen tot nu toe. Tijd voor een tussenbalans.

(door Harry Bouwhuis)

Het goede gevoel beklijft, ook bij de Belgische coach Jean-Marc Jaumin, de opvolger van de met de nodige heisa vertrokken Herman van den Belt en diens tijdelijke opvolger Mark van Schutterhoef. Was het niet moeilijk voor hem om het stokje, na een toch hectisch verlopen vorig seizoen, over te nemen?

“Elk begin bij een club is lastig. En je kunt als nieuwe hoofdcoach weinig met zaken die zich voor je komst hebben afgespeeld. Ik kende al een aantal spelers uit de tijd toen ik als coach bij Circus Brussels Basketball zat en daarvoor bij Den Bosch werkte. We zijn met veel nieuwe gezichten begonnen, zonder een aantal bekende namen. We wilden met een schone lei starten. Ik ben best tevreden over deze selectie. Bovendien zit ik hier bij een prima georganiseerde club. Het gevoel bij mij is heel positief tot dusver.”

Zwerftocht

Jaumin (53) werd geboren in Sint-Agatha-Berchem vlakbij Brussel en speelde als point-guard in de periode 1990-1999 negen seizoenen bij het vlaggenschip van BC Oostende. Daarna begon een zwerftocht langs clubs in Zwitserland, Spanje en Cyprus. Jaumin was actief in Lugano, Genève, Malaga en bij Real Madrid en Appolon Patras.
Sinds 2006 is hij coach en was hij onder meer werkzaam bij zijn oude liefde Oostende, maar ook in Nederland bij Den Helder, Den Bosch en nu dus Zwolle. Hij is positief gestemd over de verrichtingen van zijn team in de eerste maanden van het seizoen. “Verdedigend horen we bij de beste ploegen. Maar aanvallend kan het allemaal nog veel beter, zeker qua scores. Het is ook nog niet constant genoeg. Nog voldoende verbeterpunten dus.”

Jaumin kan met al zijn ervaring goed oordelen over het niveau van de Nederlandse BNXT-league. “Je kunt het niet vergelijken met het spelpeil in landen als Spanje en Griekenland. Nee, ook België komt niet aan dat niveau, ondanks een topclub als Oostende. Ze hebben een begroting die vijf keer zo hoog is als bij ons. En ze spelen dan wel Champions League, maar verliezen dit jaar wel in de finale van de BNXT-league van ZZ Leiden. Geld is dus niet altijd bepalend.”

“Al jarenlang maken in Nederland vier clubs de dienst uit. Als je daar tegen speelt weet je waar je staat. Net als de duels in Europees verband. Tegen de met alle respect kleintjes, moet je gewoon zorgen dat je wint en vooral oppassen voor onderschatting. Want verliezen van zulke teams kan duur zijn, zeker gelet op het thuisvoordeel in de play-offs.”

Halve finale

In de bekerwedstrijd tegen Donar afgelopen donderdag brak het te lage scorend vermogen Landstede Hammers weer eens op. Met maar 54 punten werd daardoor in Martiniplaza onnodig verloren met 61-54. Jaumin: “Een gemiste kans, maar we kunnen het zondag in de return in eigen huis nog rechtzetten. We moeten dan wel heel scherp zijn en gemiddeld twee punten per kwart meer maken. Ze zijn misschien niet meer zo sterk, maar het blijft wel blijft Donar hé”, zei hij toen.
In het tweede duel in de kwartfinale van het bekertoernooi was het Landstede Sportcentrum een snelkookpan en maakten de Zwollenaren de zeven punten achterstand uit de eerste wedstrijd ongedaan. Het werd 72-62, na een ruststand van 32-31. Het bleek voldoende voor een plek bij de laatste vier. Bij de Zwollenaren was Darius Quisenberry de grote man met 23 punten, gevolgd door Noah Dickerson met 14 en Terrence Bieshaar met 11 punten. Jaumin zag met name dat voor rust weer de nodige kansen werden gemist. Vooral bij vrije worpen en zoals hij het zelf noemt de ‘inleggertjes.’

Groot compliment

“Dat brak ons toch weer op en dan zie je dat we eigenlijk toch nog een team in opbouw zijn. Maar ons publiek was geweldig en fungeerde nadrukkelijk als zesde man. Een groot compliment aan de supporters. In het derde kwart hebben we de basis gelegd voor de winst. Darius Quisenberry was inderdaad ijzersterk, maar daar doe ik de ploeg misschien wel mee tekort. Iedereen heeft keihard gewerkt om deze halve finale te bereiken.”

Afsluiting

Het laatste duel van het jaar in de BNXT-League wordt zaterdag 23 september in eigen huis afgewerkt. Om 16.00 uur is Yoast United dan de tegenstander. De Zwolse ploeg speelt in die halve bekereindstrijd in januari tegen de winnaar van het duel tussen Feyenoord en LWD Basketbal. Die ploegen streden gisteravond in de return om een plekje bij de laatste vier. Feyenoord won het eerste duel met 83-77.