Terrence Bieshaar: "heb vooral qua organisatie mijn steentje bijgedragen."
Terrence Bieshaar: "heb vooral qua organisatie mijn steentje bijgedragen." Foto: Hans Smit

Hammers dompelen zich met succes onder en winnen weer

· leestijd 2 minuten Sport

BASKETBAL - Zondagmiddag werd de goede start van Landstede-Hammers in de BNXT League een week eerder in Leeuwarden tegen LWD Basket doorgetrokken. In eigen huis wonnen de Zwollenaren na een stroef begin met 78-63 van Den Helder Suns.

(door Harry Bouwhuis)

Het Theater van de Sport, een klein half uur voor de eerste thuiswedstrijd. Er waait ontegenzeggelijk een nieuwe en frisse wind door het Landstede Sportcentrum. Alleen al een blik op het centercourt tijdens de warming up zegt veel, zo niet alles. Veel nieuwe en vooral ook verwachtingsvolle gezichten bij spelers en begeleiding. Het levert redelijk gevulde tribunes op, maar er is nog geen sprake van een stormloop.

Fair-Play regels

Het is wel duidelijk dat de club de sores van het vorig seizoen waarin ruzie en verdeeldheid regelmatig centraal stonden zo snel mogelijk achter zich wil laten. Na de eclatante winst een week eerder in Friesland is de sfeer vooral hoopvol. Want Landstede Hammers wil gewoon weer lekker meedoen en deel uitmaken van de gebruikelijke top vier, bestaand uit Leiden, Den Bosch en Donar. Ja, ook Donar dat in de zomer nog failliet werd verklaard na een schuld van 3 miljoen euro en financieel wanbeleid.
De failliete stichting is met behulp van twintig investeerders en een groep loyale supporters vervangen door een nieuw opgerichte BV. Het ’zomaar’ weer een nieuwe licentie vergeven voor een club die de ‘fair-play’ regels overtrad leverde in basketballand nogal wat gefronste wenkbrauwen op.

Technisch directeur Nigel van Oostrum van Landstede Hammer hierover.” Mijn basketbalhart zegt dat het mooi is dat ze er weer bij zijn. Maar ik snap de reacties. Zoiets mag niet meer gebeuren. Basketbal is in Groningen een cultuur en Donar is toch voor veel clubs een rolmodel. Dat is echter nooit een excuus om de financiën niet op orde te hebben.”

Warm bad

Van Oostrum is verder vooral benieuwd naar de ambiance tijdens het eerste officiële thuisduel. “Studenten hebben gratis toegang, voor kinderen zijn er allerlei activiteiten en gratis posters. We willen dat de toeschouwers vanmiddag direct in een warm bad terecht komen en de club weer gaan omarmen.” 

Terrence Bieshaar (26) is één van de vele nieuwe spelers bij de Zwollenaren. De power forward en ook international bij de Orange Lions begon zijn basketballoopbaan in de jeugd van FC Barcelona, kwam in Spanje ook uit voor CB Prat en CB Clavijo, speelde in Oostenrijk voor Oberwart Gunners en ruilde dit jaar Feyenoord in voor The Hammers. Hij is blij met de stap naar Zwolle.
“Ik ben geboren in Haarlem en al snel als talent naar Spanje verhuisd. Tot vorig seizoen speelde ik in het buitenland. Daarna bij Feyenoord. Ik moet zeggen dat het niveau van de BNXT League in Nederland mij niet tegenvalt. Het is natuurlijk niet te vergelijken met het hoogste level in Spanje. maar er zitten best goede ploegen bij. En ik vind dat wij daar ook bij horen. Ik kende Zwolle niet zo goed, maar kreeg van Coen Stolk en hoofdcoach Jean-Marc Jaumin goede berichten over de club. Het is nog vroeg om al conclusies te trekken, maar tot nu toe heb ik geen spijt van deze overstap. Met deze selectie kunnen we nog stappen genoeg maken.”

Tot tevredenheid

Zondagmiddag duurt het lang voordat de Zwollenaren het ritme vinden tegen Den Helder. Het is vooral de klasse van Boyd van der Vuurst de Vries, vorig seizoen nog ‘Hammer’, die een plaag is voor zijn vorige club.
Als Bieshaar halverwege het eerste kwart zijn opwachting maakt. is hij direct goed voor een trefzekere driepunter, waarmee hij de tussenstand op 11-11 bepaalt. Een lekkere binnenkomer. Maar de thuisploeg heeft het vooral lastig in de beginfase. Via 16-23 in het eerste kwart is de stand na de eerste helft 32-35. Na de pauze is er veel meer controle en wint de thuisploeg het lastige duel tot tevredenheid van Bieshaar met 78-63.

Moet groeien

”Het moet nog groeien, zoveel is wel duidelijk. In het eerste kwart hadden we geen antwoord op die open schoten van hun topschutter Boyd. Gelukkig kregen we meer controle over de wedstrijd en kwamen we in de tweede helft nauwelijks meer in de problemen.”
Over zijn eigen spel is Bieshaar na afloop niet ontevreden. ”Ik heb ruim 23 minuten gespeeld, noteerde een score van twaalf en heb vooral qua organisatie mijn steentje bijgedragen. Maar het kan allemaal ook nog veel beter bij mij.”

BNXT League: Landstede Hammers - Den Helder Suns 78-63 (16-23, 32-35, 53-47). Scores: Coen Stolk 17 punten, Noah Dickerson 15 en Terrence Bieshaar 12.