Beelden van de thuiswedstijd VC Zwolle Topvolleybal-Apollo 8 eind maart. Maandag won Apollo 8 de beker.
Beelden van de thuiswedstijd VC Zwolle Topvolleybal-Apollo 8 eind maart. Maandag won Apollo 8 de beker. Foto: Archieffoto: Pedro Sluiter

VC Zwolle Topvolleybal bekroont bekerfinale niet met winst

· leestijd 3 minuten Sport

VOLLEYBAL - Voor het eerst een bekerfinale spelen en dan debuteren met de trofee. Op die wijze denken en dromen, dat heeft iedere sporter of team weleens gedaan. De volleybaldames van VC Zwolle Topvolleybal houden dat sportieve streven ongetwijfeld in ere en levendig, maar hadden maandag maar wat graag met de beker gestaan. Die prijs ging naar Apollo 8, dat met 1-3 (20-25, 28-26, 22-25 en 21-25) won. “Als je ze ziet feestvieren, dan hadden wij dat ook kunnen zijn.”

(door Erik Riemens)

Meteen na het laatste fluitsignaal applaudisseerden de Zwolse volleybalsters voor het publiek dat meegereisd was, blauw kleurde en Zwolle volop steunde, al moesten ze het wel afleggen tegen de Bornese invasie. Daarna kwam het team even bij elkaar en waren er tranen bij Emily Silderhuis en Lisa Nobel op het moment dat ze in de rij stonden voor hun medaille. Het is een prijs om later nog een keer naar te kijken om daarna voorgoed in een lade te stoppen.
“De teleurstelling is echt enorm”, trapte Marianne het Lam-Scholten af. “We gingen hier met zoveel vertrouwen naar toe, helemaal na afgelopen zondag (toen werd in de kampioenspoule hetzelfde Apollo 8 met 3-0 van het veld geslagen, ER), maar we mogen zeker trots zijn.”

Niet weggezakt

De 32-jarige ervaren middenspeelster die behoorlijk bepalend was in de enige gewonnen set, was overtuigd van de bekerwinst. “We zijn in de hele wedstrijd zeker niet weggezakt, pakten op belangrijke momenten de punten, alleen daarna serveerden we bijvoorbeeld weer fout. Op die manier bouw je niet aan een serie en kom jezelf onder druk te staan. Dat zag je met name in die laatste set.”
Het moet gezegd, de sfeer was meer dan aanstekelijk in de Maaspoort in Den Bosch. Was de mannenfinale eerder die dag nog een veegpartij - Orion walste met 3-0 over Limax heen - de eindstrijd bij de vrouwen was zoveel spannender. Niet zo gek overigens, want VC Zwolle en Apollo 8 waren deze jaargang compleet aan elkaar gewaagd. Op 25 oktober vorig jaar won Zwolle in Borne met 1-3, op 10 december was Apollo in Zwolle te sterk met 2-3. Op 9 maart volgde de eerste wedstrijd in de kampioenspoule. Apollo 8 won toen thuis met 3-0, waarna Zwolle vorige week zondag revanche nam door in eigen huis ook met 3-0 te zegevieren.
Maandag werd dat beeld van twee aan elkaar gewaagde teams twee uur lang bekrachtigd. Zwolle had bij 15-12 een marge van drie, waarna een time-out aan Twentse zijde, de eerste set deed kantelen. Via 17-21, 19-23, werd het uiteindelijk 20-25. Ook in de tweede set waren de verschillen miniem. VC Zwolle nam een 14-10 voorsprong, dat vooral te danken was aan de middenaanvalsters Het Lam en Silderhuis. Ook nu weer beïnvloedde een time-out van Apollo 8, het scoreverloop. Na een 14-15 achterstand deed Zwolle coach Pascal Veneman hetzelfde. Bij 21-19 maakte hij gebruik van de videochallenge, die vanwege een bloktouch uitviel in Zwols voordeel. In plaats van 21-20 werd het 22-19. Zwolle liep daarna uit naar 24-21, maar wist geen van de drie setpoints binnen te slaan. Apollo 8 brak het Zwolse ritme door twee keer een videochallenge aan te vragen en dat leek resultaat te hebben, toen het op 24-25 kwam, maar VC Zwolle vocht zich terug en via 25-26 en een hernieuwd Twents setpoint, werd het uiteindelijk 28-26 en was de bekerstrijd weer in balans.

Brak de kandans

In set drie toonde Apollo 8 zich bovenliggend en behield het steeds een voorsprongmarge van twee of drie punten. Uiteindelijk bleek dat genoeg voor de setwinst: 22-25. Hierna leken de moraal en de moed van VC Zwolle te zijn verdwenen, wat pijnlijk duidelijk bleek door de begincijfers in set vier. Zwolle kwam met 3-12 achter en niemand gaf nog iets voor de eerste bekerwinst ooit. Met name Jet Kok en Nobel onderscheidden zich daarna aan Zwolse zijde met stevige servicedruk en volle bak smashes en dat leidde tot een 16-17 tussenstand. Ook nu weer brak Apollo 8 de kadans door een dubbele time-out. Via 16-19 en 19-22 sloeg Apollo 8 zich vervolgens naar een 21-25 en een 1-3 bekerzege.

Bij coach Pascal Veneman was er sprake van een mix van teleurstelling en een analytische kijk op de verloren bekerfinale. “Als je ze ziet feestvieren, dan hadden wij dat ook kunnen zijn. Ik denk dat zij het hoge niveau wat langer konden vasthouden dan wij. In de vierde set hadden zij ons onder druk en wisten ze precies waar de bal naar toe ging. Daardoor kwam je negen punten achter. Uiteindelijk draaiden we dat om, doordat we zelf ook meer servicedruk konden neerleggen, alleen was het bijkomen, maar er niet overheen”, aldus Veneman, die naast trainer (”Het verschil vandaag zat in de details, een servicebal net buiten, waardoor je bijvoorbeeld geen serie maakt”) gelukkig ook gewoon een mens bleek te zijn. “Ik ben heel trots op wat we bereikt hebben, maar nu overheerst écht nog wel de teleurstelling.”