Marianne het Lam-Scholten: "Het was een absolute teamprestatie."
Marianne het Lam-Scholten: "Het was een absolute teamprestatie." Archieffoto: Pedro Sluiter

Marianne het Lam wil nu weleens prijzen pakken met VC Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

VOLLEYBAL - De volleybalsters van Djopzz VC Zwolle gaan als nummer vier de kampioenspoule in en beginnen op 25 februari thuis aan de klus tegen titelhouder Friso Sneek. Zaterdag wonnen de Zwollenaren op imposante wijze de halve finale van het bekertoernooi van Utrecht (0-3). Bij midden-aanvalster Marianne het Lam-Scholten (32) is het heilige vuur nog lang niet gedoofd, wel wordt het volgens haar tijd om prijzen te pakken met VC Zwolle.

(door Harry Bouwhuis)

Als 16-jarige begon ze bij VC Drachten en via Donitas en Taurus kwam ze bij Regio Zwolle Volleybal terecht. Daarna speelde de Zwolse bij Set Up ’65, Team Eurosped en keerde ze in 2021 terug in Zwolle. Vorig jaar werd de blokkeerster onder coach Harry van den Brink landskampioen met Friso Sneek en streek daarna voor de derde keer neer op het Zwolse nest. De routinier speelde bij alle clubs waar ze actief was altijd op de middenpositie.
”Dat heeft natuurlijk ook alles met mijn lengte te maken, want ik ben 1.91 meter. Als ik lager ga spelen zou ik het best wel eens op een andere positie willen proberen. Je krijgt dan ook meer speeltijd. Als midspeelster zit je, afhankelijk van de wedstrijd, toch wat vaker op de bank.”

Een paar potjes meedoen

In 2022 stopte ze bij Zwolle, maar toch maakte Het Lam alsnog een opmerkelijke overstap naar VC Sneek. ”Ik heb altijd gezegd dat ik als Friezin ooit nog eens bij Sneek wilde spelen. Harry van den Brink is mijn collega bij Landstede Sport en Bewegen en vroeg of ik mee wilde trainen en misschien een paar potjes wilde meedoen. Hij zat met slechts negen namen niet te ruim in de speelsters. Hij wist dat ik zwanger was, maar de eerste seizoenshelft heb ik toch het nodige voor het team kunnen betekenen. Daarna heb ik niet meer gespeeld, maar ben wel bij de groep betrokken gebleven Een mooi seizoen met een geweldig spannende kampioensstrijd en een terechte landstitel.”
Na de geboorte van dochter Suze miste Het Lam toch wel het volleyballen op topniveau. “Ik kon mijn energie niet echt kwijt. VC Zwolle coach Pascal Veneman wilde mij er graag bij halen. Ik heb er goed over nagedacht. Ik ben nog fit en woon vlakbij. Ik werk in Zwolle en geef ook nog twee ochtenden les aan talentvolle volleyballers op het CSE. Ook ken ik de club als mijn broekzak. Bovendien is er geen mooiere accommodatie dan het Landstede Sportcentrum. Ik ben blij dat ik, uiteraard in overleg met het thuisfront, de knoop heb doorgehakt. Want in Zwolle beleefde ik toch mijn beste jaren, vooral in de vorige periode onder Eric Meijer met een ijzersterk en ook heel gezellig team.”

‘Mini-fanclub’

Met de terugkeer naar Zwolle werd ook de ‘mini-fanclub’, bestaand uit Anita en Yvonne weer nieuw leven ingeblazen. “Zij waren altijd fervente supporters van de mannen van Landstede. Toen die stopten was er de switch naar de vrouwen en mij in het bijzonder. Ze zijn bij elke thuiswedstrijd present en zitten altijd op dezelfde plek achter de scheidsrechtersstoel. Prachtig toch?”
Het Lam verheugt zich tijdens het interview op de ochtend voor de wedstrijd alvast op de halve finale ‘s avonds tegen Utrecht. ”Daar spelen veel oud- speelsters van Zwolle. Het wordt een mooi weerzien. We zoeken elkaar vanavond na de wedstrijd vast nog wel even op. We wonnen dit seizoen twee keer van ze. Het moet dus kunnen. Eindelijk eens een finale halen zou geweldig zijn.”

Verbindende factor

Ook van de kampioenspoule verwacht Het Lam veel. “We hebben de laatste weken laten zien dat we het gemis van Susan Schut die nu in Duitsland speelt, kunnen opvangen. We begonnen de competitie sterk, maar kwamen daarna in een dip terecht. We zullen heel scherp moeten zijn.”
“Daar mankeert het bij Marianne in ieder geval nooit aan”, oordeelt coach Pascal Veneman over zijn meest ervaren speelster. ”Zij is met haar routine en kwaliteiten de verbindende factor in de ploeg. Als het wat minder loopt houdt zij in het veld de boel bij elkaar. En er wordt naar haar geluisterd. Dat heeft ze zelf afgedwongen.”

Beste wedstrijd seizoen

En wat Het Lam voor ogen had, gebeurde zaterdagavond ook. In de halve eindstrijd werd thuisclub Utrecht finaal Sportcentrum Galgenwaard uitgeslagen door een messcherp VC Zwolle. De setstanden 17-25,13-25 en 21-25 vertelden het hele verhaal. Een opgetogen Het Lam: “Het was een absolute teamprestatie. In mijn ogen de beste wedstijd van het seizoen. We poetsten bijna alle ballen van de vloer en waren aanvallend top. Geweldig! In deze vorm kunnen we ook de finale van Apollo 8 winnen en nog ver komen in de competitie.” 

De bekerfinale wordt op Paasmaandag 1 april gespeeld in De Maaspoort in Den Bosch. Het aanvangstijdstip is nog niet bekend.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 23 uur geleden