Voorzitster Monique Horstra: "Met de organisatie binnen HV Zwolle is momenteel niets mis.”
Voorzitster Monique Horstra: "Met de organisatie binnen HV Zwolle is momenteel niets mis.” Foto: Pedro Sluiter

Handhavend HV Zwolle heeft het steeds wat beter voor elkaar

· leestijd 2 minuten Sport

HANDBAL - Na een moeizaam verlopen competitie, waar op de laatste wedstrijddag degradatie werd voorkomen, blijft HV Zwolle hoofdklasser. Ondertussen timmert de Zwolse handbalvereniging op meerdere vlakken aan de weg.

(door Harry Bouwhuis)

Voorzitter Monique Horstra is vooral opgelucht na de puntendeling tegen de nummer drie van de hoofdklasse A en de uiteindelijke handhaving. Een 27-27 remise tegen het sterke Cirkeltijgers uit Groningen volstond onlangs voor klassenbehoud. “Het was wel even peentjes zweten, maar in ons achterhoofd hoopten wij dat een remise voldoende moest zijn. In deze lastige klasse blijven is zo belangrijk voor ons. We werden overigens nooit echt weggespeeld”, constateert Horstra.
“Alles ligt in deze hoofdklasse dicht bij elkaar Vooral in de eerste competitiehelft misten we veel spelers, met name de routiniers. Speelsters stopten of raakten geblesseerd. De talenten die werden doorgeschoven kregen nauwelijks tijd om aan het niveau te wennen. Dat doet best wat met jonge handbalsters die overgeheveld worden naar het eerste. Gelukkig is het in de tweede competitiehelft allemaal goed gekomen met in totaal zes zeges en twee remises.”

Cruciaal 

De vreugde binnen de Zwolse selectie was groot, ook bij keeper Taylor Onderberg die in de tweede zaalseizoenshelft na de bevalling van haar tweede kind weer als vanouds haar vertrouwde plek tussen de palen innam. Ze geniet nog steeds na van het cruciale klassenbehoud. ”Op dit niveau horen we thuis. Maar het zat zo tegen in de eerste competitiehelft. We wonnen maar twee duels (van Actief en Vako red.) De overgehevelde talenten hadden bijna geen tijd om rustig aan te pikken en moesten direct volop aan de bak. Het leek even de verkeerde kant op te gaan. Dat we er dan toch zijn gebleven is écht zo mooi.”
Zoals gezegd, was het nagelbijten in de laatste krachtmeting voor de formatie van coach Lambert Bouwman. ”We wisten dat we minimaal moesten gelijkspelen. Toen alle uitslagen binnen waren volgde de ontlading. Een geweldig gevoel.”

Onderberg beseft dat de club, in 2016 voortgekomen uit een fusie van SV Zwolle en Tyfoon, maar zo had kunnen wegzakken als degradatie een feit was geweest. ”We zijn daarom ook zo blij. HV Zwolle heeft nog geen achtergrond, zoals Dalfsen in de eredivisie, maar wij zijn wel een club met een uitdaging. We willen het handbal in Zwolle echt op de kaart zetten. Dat we op dit niveau blijven spelen is in dat streven een geweldige opsteker.”

Probleempjes

De voorzitster is het eens met de ervaren sluitpost, die ook zitting heeft in het bestuur. ”Het is goed voor de uitstraling van de club, want we zitten absoluut niet stil. Bestuurlijk hebben we het weer prima op de rails. Maar uiteraard lopen wij ook wel tegen de nodige probleempjes aan. Zo hebben we nog geen trainer-coach voor de mannen voor het komend seizoen en ook het tweede damesteam mist nog een coach. Lambert Bouwman traint die groep, dus dat is geen probleem, maar omdat hij ook het eerste coacht, zijn we op zoek naar iemand die die taak op zich wil nemen”, aldus Horstra die zelf ook actief is als jeugdtrainster bij haar club.

De Zwolse handbalclub is ook content met de aanstelling van Tim Bloemen als hoofdjeugdtrainer. ”Tim is verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van de hele jeugdafdeling. Hij is afkomstig van de handbalschool Salland en werd al eens eerder door ons benaderd. Ook wordt hij coach bij de B-meisjes die het komend seizoen landelijk gaan spelen. Daarnaast zijn we tevreden over de ontwikkeling van ons jongensteam.”
Horstra is ook goed te spreken over de goede contacten met de gemeente, totdat de exorbitant hoge zaalhuur aan de orde komt. “We werden per 1 januari geconfronteerd met een huurverhoging van meer dan zes procent. Absurd, zeker als je die kosten vergelijkt met de zaalhuur in gemeentes als Dalfsen en Olst-Wijhe.”

Beachveld

Verder zijn de verhoudingen met de gemeente prima, zoals bijvoorbeeld bij de aanleg van het beachveld als vervanging van het oude asfaltveld op het Hoge Laar. Dankzij het Lokale Coöperatiefonds van De Rabobank IJsseldelta, die ons ook helpt met subsidieaanvragen, krijgen wij uitstekende ledverlichting op ons nieuwe beachveld.’
“Verder zijn de contacten met SportService ook heel goed, zijn wij een erkend leerbedrijf voor studenten van Landstede en Windesheim en worden onze leden compleet in het nieuw gestoken met vermelding van de sponsors op de shirts. Er is verder nog een nieuwe website ontworpen en het vrijwilligersbestand is op peil. Met de organisatie binnen HV Zwolle is momenteel niets mis. We zijn tevreden met hoe het nu gaat.”