Omloop groeit in etappes

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

REGIO - Het parcours van de Omloop van de IJsseldelta is dit jaar dezelfde als in de voorgaande edities. Evenmin is er aan het programma van de wielerronde met Elite dames, junioren en amateur heren gesleuteld. Achter de schermen werkt de organisatie van de omloop echter druk aan een nieuwe sprong voorwaarts in de vorm van uitbreiding van het parcours. Dit onder andere door allicht ook de Koekoekspolder (IJsselmuiden) in het traject op te nemen.

Daartoe zal overleg worden gevoerd met de betrokken partijen in het gebied zelf. Om die stap op een verantwoorde wijze te maken wordt de komende editie aangegrepen om te kijken hoe de vrijwilligers op een nog slimmere manier kunnen samenwerken. "Het is een soort van try-out", zegt coördinator Harry Kanis van de Omloop van de IJsseldelta. "Een van de veranderingen is dat we dit jaar met meer motoren rijden. De vrijwilligers die het verkeer regelen op de kruispunten kunnen bij een motorrijder achterop en vandaar naar het volgende kruispunt dat de renners passeren. Daarmee wordt de organisatie een stuk mobieler, beweegt men letterlijk met de koers mee. Voor de vrijwilligers zelf is het ook een stuk leuker. Die stonden eerst tijden bij een kruispunt te wachten."

Volgens Kanis werd er ook vorig jaar al gedacht aan een uitbreiding van het parcours, maar is er bewust voor gekozen om dit niet al in 2011 te realiseren. "Als je het doet moet je het goed doen. Je moet er klaar voor zijn." De ambitie is er echter en daar kan de Zwollenaar duidelijk in zijn. "Wij vinden het prachtig dat de wielerronde door Mastenbroek gaat, onderdeel van de IJsseldelta (eerder heette de wielerronde Omloop van Stadshagen, de Zwolse wijk waar nog altijd de start en finish is red.) en voelen ons er echt te gast. Dat willen we ook uitdragen door het gebied te promoten." Zo denkt de organisatie van de omloop om, indien het lukt de Koekoekspolder in te passen in het parcours, in dat 'nieuwe gebied' een extra klassement te laten verrijden. Bijvoorbeeld een sprint. Een wedstrijd binnen een wedstrijd dus. Op die manier wil Kanis de bewoners van het gebied, de ondernemers aldaar en natuurlijk het publiek nog iets extra's bieden. Net zoals de organisatie ook nu al de schoonheid van Mastenbroek wil promoten. Daarnaast blijft het vooral een wielerkoers waar met name de Elite dames altijd sterk zijn vertegenwoordigd. Vrouwen uit de Nederlandse top zullen er aan de start verschijnen en dit jaar zal gedeputeerde Theo Rietkerk het startschot geven. De junioren moeten eveneens voor veel strijd gaan zorgen. Niet in de laatste plaats omdat de nieuwelingen ook deel uitmaken van deze groep. De echte talenten onder de jongste wielrensters willen namelijk graag hun krachten meten met de oudere. Voor een vlakke koers onder het 'motto van samen uit, samen thuis' hoeft dus niemand bang te zijn.