Herdenkingsplechtigheid Pilotenlaan

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Bij het oorlogsmonument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid zijn de geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn omgekomen herdacht. Leerlingen van basisschool De Octopus verzorgende de plechtigheid. Aansluitend was er een bijeenkomst op het onderwijsplein. Gastsprekers de heren Van der Brug, Cornelissen en Schotman vertellen over de oorlog en beantwoorden vragen van leerlingen.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en is geadopteerd door basisschool De Octopus. Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij 'hun' monument op de dag die aanleiding was voor de oprichting ervan.

Het monument aan de Pilotenlaan ligt in de wijk Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn omgekomen. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

default
Panorama Hanze: Een Historische Reis nadert zijn Grand Finale Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Voormalig Gymnasium Celeanum in Zwolle wordt plek van inclusiviteit Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Zwolse 1 mei-viering met een bijzonder roosje voor Jan Brinkman Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuw 'museum' in Zwolle roept creatieven op om eerste street art collectie te vullen Algemeen 3 mei, 12:45
Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 3 mei, 11:09
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29