Cibappers studeren af met een tien voor houten bakfiets

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Afstuderen met een tien dat overkomt niet alle studenten. Tamar Tonnema uit Zwolle en Jankorf Kramer uit Urk deden het wel. Op 14 juli ontvangen ze het diploma Ambachtelijk Meubelmaker van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. De eerste twee jaar van de opleiding volgden ze op Cibap vakschool voor verbeelding in Zwolle. ''In Zwolle hebben we het vak geleerd en in Amsterdam hebben we het afgemaakt'', aldus Tonnema.

De studenten kozen deze keer niet voor het ontwerpen van een kast of tafel als examenwerkstuk maar voor een bakfiets. ''We waren op zoek naar wat moeilijks, naar een uitdaging'', vertelt Kramer.  De afgelopen twee jaar werkten Tamar en Jan vele uren op school aan de fiets. Ook thuis stopten ze er nog veel vrije tijd in. De fiets bestaat voor 95 procent uit hout.


''We hebben vooral essenhout gebruikt want dat is mooi hout om mee te werken'', aldus Tonnema. Voor de details kozen de studenten palissander.  De assen en de ketting zijn van staal, dit alles is gedaan om de fiets ook echt te laten werken.


''Dat was een voorwaarde: het moest om een functioneel ontwerp gaan. We zijn begonnen met de wielen, toen het frame en als laatste de bak. De wielen vond ik het leukst om te doen vanwege de technische uitdaging.''


Docent Margo Bockting van het HMC over het ontwerp: ''Door de vele gebogen vormen heeft de bakfiets constructief gezien een behoorlijke complexiteit. Er was oneindig veel geduld voor nodig om deze fiets te kunnen vervaardigen. Om de bak niet te saai te laten zijn hebben ze ervoor gekozen de zijden schuin ten opzichte van elkaar te verbinden, wat het ook lastiger maakt om te maken. Tot slot is de bakfiets heel secuur afgewerkt.'' Tonnema heeft inmiddels zijn eigen meubelmakerij, Kramer gaat verder studeren.

Op woensdag 13 juli maakten de huidige tweedejaars studenten van de opleiding Hout en Meubel alvast kennis met het HMC in Amsterdam. Na de zomervakantie vervolgen de studenten hun opleiding in Amsterdam en gaan ze zich verder specialiseren. Waarschijnlijk is dit de laatste lichting die de opleiding in Amsterdam afmaakt. Vanaf 2012 is het mogelijk de opleiding zowel in Zwolle als in Amsterdam af te ronden.

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42