Afbeelding

Yarden houdt wandeling op begraaf- en gedenkplaats Kranenburg

Partnerbijdrages

Yarden Vereniging Overijssel heeft voor dinsdag 9 mei, in samenwerking met de heer Heldoorn, een rondleiding over de rustplaats, Kranenburg georganiseerd.

In 1926 kocht de gemeente Zwolle de voormalige havezate ‘Craanenburg’, één van de grootste achttiende eeuwse buitenplaatsen van Overijssel. Craanenburg lag aan de noordoostzijde van Zwolle. Aan het begin van de twintigste eeuw raakte de algemene begraafplaats Meppelerstraatweg vol. Deze begraafplaats was in 1824 aangelegd buiten de vestingwerken van Zwolle, aan de uitvalsweg richting Meppel. Het was niet mogelijk om de begraafplaats uit te breiden. Daarom zocht de gemeente naar een nieuwe locatie. Die vond de gemeente in havezate ‘Craanenburg’. Mooi park Kranenburg zou behalve enkel begraafplaats en een plek om dierbaren te herdenken, ook een park worden. Nu kan men er dagelijks terecht maar de opzet van de gemeente destijds was dat Zwollenaren daar dan op zon- en feestdagen naartoe konden gaan om te wandelen. De parkachtige uitstraling is te danken aan landschapsarchitect Copijn.

De wandeling begint om 19.15 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur. Vanaf 18.45 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Ze dienen zich vooraf aan te melden via de website www.yarden.nl/aanmelden. Deelname is gratis. Uitvaartcentrum Kranenburg bevindt zich aan de Kranenburgweg 3.