Afbeelding
Foto: Aangeleverd

7 x inspiratie voor een kleine tuin, balkon of dakterras

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Heb je een klein buitenplekje aan je huis? Een stukje grond, een balkon, dakterras of zogenaamd platje? Dan wil je daar optimaal van genieten door het zo efficiënt mogelijk in te richten. Je wilt er relaxen, misschien een klein beetje (moes)tuinieren en van de frisse lucht genieten op een inspirerende plek. Zeven ideeën om dit voor elkaar te krijgen!

Lekker relaxen op een 2 persoons tuinset

Vanzelfsprekend denk je aan een gezellig buiten-zithoekje om op mooie dagen te lunchen, te relaxen, te werken of met je partner urenlang te kletsen. Een Van der Garde 2 persoons tuinset is stijlvol, weerbestendig en comfortabel. Bovendien zijn ze zo ontworpen dat ze niet veel plek innemen. Dit is dus het eerste item dat je neerzet. 

Versier de muren of schuttingen

Een kale muur of schutting is saai. Er zijn duizend-en-één accessoires om de boel op te vrolijken. Van wandkleden tot spiegels en van aardewerk tot klimop. Het enige waar je op hoeft te letten is of deze dingen tegen kou en vocht kunnen, maar in de zomer kun je ook je inrichting aanpassen (zie verderop in dit artikel). Denk bij het inrichten hetzelfde als bij je huiskamer: wat wil je aan de muur hebben hangen, wat inspireert je?

Kweek je eigen kruiden en groenten in je mini-moestuin

Zelfs op het kleinste stukje buiten is het mogelijk om je eigen kruiden en groenten te kweken die het in ons klimaat goed doen. Tomaten-, courgette- en bonenplantjes kunnen in grotere potten en kruiden zoals rozemarijn en peterselie kun je overal kwijt, zelfs in oude mokken. Ervaar de heerlijke geur van basilicum in de zomer door deze in een kleine kas op te kweken. Zo heb je er een rustgevende en duurzame hobby bij! 

Zet een duurzame warmtebron neer

We zitten tegenwoordig veel vaker buiten, ook in de koude maanden. Warm aangekleed, met een kom hete snert en een dekentje op schoot is het goed toeven in de frisse buitenlucht, en al helemaal als je de beschikking hebt over een warmtebron. Let bij de aanschaf van een terrasverwarmer dan wel vuurkorf op deze dingen: niemand zit te wachten op rookontwikkeling en het stroomverbruik moet niet te hoog zijn. Zorg dus voor duurzaam verbrandingsmateriaal dat weinig rook ontwikkelt, of een duurzame terrasverwarmer. 

Maak ook de balkonreling beschut met klimop of andere planten

Vergeet de reling van je balkon of dakterras niet! Planten zorgen voor meer beschutting en privacy, en misschien kan hier zelfs een klimop zijn gang gaan. Wel dien je deze regelmatig te snoeien. 

Varieer per seizoen

Pas de accessoires aan aan de seizoenen! Wandkleden zijn bijvoorbeeld meer iets voor de zomer, sierpompoenen zet je neer in de herfst. En met Kerstmis zijn er ook voor de kleinste buitenplaatsjes talloze soorten versieringen. Denk aan zo’n feeëriek verlichtingssnoer of een lantaarn met een waxinelichtje erin. Sowieso moet er het hele jaar door verlichting zijn.

Schaduwdoek of parasol

Wil je wat meer schaduw creëren, dan kies je voor een kleine parasol of een schaduwdoek (tarp). Die laatste maak je goed vast aan de gevel in verband met mogelijke windstoten. In de winter kun je deze onderdelen trouwens beter naar binnen halen. 

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16