Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Een bijdrage leveren aan een CO2-neutraal Zwolle? 3 tips

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het halen van de klimaatdoelen is een belangrijk onderwerp. De doelstelling is om in 2030 55% minder CO2-uitstoot te hebben ten opzichte van 1990. In 2050 wil Nederland zelfs klimaatneutraal zijn. Dit betekent automatisch dat Zwolle dan ook klimaatneutraal moet zijn. Maar hoe kun je hier als inwoner van deze mooie stad een bijdrage aan leveren? We geven je in dit artikel 3 tips!

  1. Vervoer

Een eerste stap is om je manier van vervoer te verduurzamen. Dit kan op diverse manieren. Kies bijvoorbeeld voor een elektrische auto. Dit is vaak een wat duurdere aanschaf, maar er zijn gelukkig genoeg subsidies beschikbaar. Hierdoor wordt het prijsverschil met een benzine auto en een elektrische auto een stuk kleiner. Zelfs als je een elektrische auto wil leasen, dan is het mogelijk om hier subsidie voor aan te vragen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om vaker de fiets te pakken of om met het openbaar vervoer naar je bestemming te reizen. Of kies ervoor om, indien mogelijk, een keer een extra dag thuis te werken. 

  1. WKO-systeem

Op dit moment worden huizen steeds duurzamer gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan betere isolatie en door het gebruik van duurzame materialen. Daarnaast zijn alle nieuwbouwwoningen sinds 1 juli 2018 gasloos gebouwd. Maar wat nou als je een huis woont die voor 2018 is gebouwd? Ook dan kun je ervoor kiezen om je huis gasloos te maken. Een alternatief is dan bijvoorbeeld een WKO-systeem, een Warmte Koude Opslag, in combinatie met een warmtepomp. 

Naast dat dit bijdraagt aan een CO2-neutraal klimaat, is een ander voordeel dat je er zowel in de winter als in de zomer profijt van hebt. Als je de WKO gebruikt in de zomer, dan wordt er grondwater uit de koudebron opgepompt. Hierdoor hoef je geen gebruik meer te maken van een airco. In de winter wordt er juist water uit de warmtebron gepompt. Hierdoor wordt het gebouw verwarmd. Omdat een WKO bestaat uit veel ondergrondse warmwaterleidingen, is veiligheid hierbij belangrijk. Voor de pompkamers met waterdichte afsluiting levert TSE Online dan ook onder andere kunststof afdekkingen.

  1. Stap over op groene stroom

Door over te stappen van grijze stroom naar groene stroom lever je een belangrijke bijdrage aan een beter milieu. Met groene stroom wordt energie opgewekt door onder andere zonne-energie en en windenergie. Grijze stroom komt van kolen- en gascentrales. En hoewel er in Nederland geen energie maatschappij is die hierin investeert, wordt het nog wel ingekocht. Kijk daarom op je contract welk soort stroom jij hebt en stap eventueel over naar groene stroom.

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden