Warme voeten tegen de radiator.
Warme voeten tegen de radiator. Eigen foto

Tip van de energiecoach: De radiatorventilator

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

René Hage, energiecoach in Aa-landen: “Ik ben als energiecoach actief in de Aa-landen. In deze wijk vind je veel jaren 60- en 70-woningen met geen of slechte isolatie en eerste generatie radiatoren of convectorput verwarmingen. Hier valt dus nog veel te winnen als het gaat om energiebesparing. Een apparaatje wat daarbij kan helpen, is de radiatorventilator.”


René Hage, energiecoach in de Aa-landen - Eigen foto

“Deze ventilator verspreidt de warmte van je radiator sneller in de kamer. De kamer komt dus eerder op de gevraagde temperatuur, waardoor de thermostaat minder vaak en lang warmte vraagt aan je cv-ketel. Je bespaart hiermee dus op het gasverbruik voor de verwarming.”

Dubbel besparen

“Met dit apparaatje verbeter je het rendement van je radiator met zo’n 30 tot 40%. Dat scheelt vele kuubs gas per jaar. Maar je kunt nog verder gaan! Je kunt meteen de temperatuur van je cv-ketel naar beneden brengen. Dat regel je gewoon zelf in het menu van je cv-ketel. Daarvoor kijk je op de website www.zetmop60.nl waar je van vrijwel elke ketel een filmpje kunt bekijken hoe dat moet.”

‘Je cv-ketel staat vaak nog op 70 of 80 graden afgesteld met het idee dat alle radiatoren in het hele huis binnen een acceptabele tijd opgewarmd moeten zijn. Maar als je een deel van je radiatoren verbetert met zo’n ventilatortje, dan kan de temperatuur van het water dat naar je radiatoren toe moet, omlaag. De cv-ketel gebruikt dan automatisch ook minder gas. Dubbel kassa dus.’

Op weg naar gasloos

“Er is nog een reden waarom een of meerdere radiatorventilatoren een goed idee zijn. Op termijn moet je woning van het gas af. Als je je cv-ketel vervangt voor een warmtepomp moet je naar verwarming toe op lage temperatuur. Dat betekent vloer- of wandverwarming. Wil of kun je dat niet, dan moet je zorgen dat je radiatoren met een minder hoge temperatuur toe kunnen. En met die ventilatoren eronder lukt dat.”

Gemakkelijk aanbrengen

“Zo’n radiatorventilator plak je heel makkelijk onder je radiator, er zitten namelijk magneetjes in. En bij een convectorverwarming zet je hem erbovenop. Met het bijgeleverde snoertje verbind je de ventilator met het dichtstbijzijnde stopcontact. Hij gebruikt dus wel stroom, maar echt heel weinig, zo’n 30 cent per jaar.’

Het geluid is verwaarloosbaar, rond de 20 decibel. Vergelijkbaar met ruisend blad; dat hoor je in een woonkamer waar geleefd wordt dus eigenlijk niet.’

Online korting

Tot slot nog een aanschaftip: “Google voordat je ze echt gaat kopen nog even op de woorden radiatorventilator en korting. Vaak worden ze met mooie kortingen door de fabrikant zelf of door bouwmarkten aangeboden. Dat scheelt!”

Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met een energiecoach in jouw wijk. Kijk op www.blauwvingerenergie.nl/energiecoach

Onder de loep: het energieprijsplafond

Met ingang van 1 januari 2023 is voor alle woningen met een normale aansluiting het energieprijsplafond ingegaan. Dit jaar betaal je voor je gasverbruik tot 1.200 m3 €1,45 per kuub, en voor stroom is dat tot 2900 kWh €0,40 per kWh. Daarboven betaal je de contractprijs. Die getallen van het jaarplafond hoor en zie je overal. Maar wist je dat er ook per maand een verbruiksplafond is?

De rijksoverheid heeft met alle energiemaatschappijen afgesproken dat het jaarplafond van 1.200 m3 gas en 2900 kWh elektriciteit worden verdeeld over het hele jaar. Deze maxima per maand zijn dus ook voor iedereen in Nederland hetzelfde. In de tabel hieronder zie je de verdeling over de maanden.


(Bron: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht - Download Extra uitleg verdeling maximaal gebruik voor en na energierekening)

Waarom is dit zo?

Dit heeft te maken met de eindafrekening van je energiemaatschappij. Die gaat niet per kalenderjaar, maar valt midden in het jaar op de datum dat je het contract af hebt gesloten. De dag van de eindafrekening verdeelt 2023 dus in twee delen: een deel vóór de eindafrekening en een deel erna. Het prijsplafond krijgt daardoor automatisch twee periodes. Om een goede berekening te kunnen maken, moeten de maximale hoeveelheden elektriciteit en gas die onder het prijsplafond vallen wel verdeeld worden over de maanden, en zelfs de dagen.

Waarom is dit belangrijk?

Als je verbruik onder het maandelijkse plafond blijft, is het goed om te weten dat je dat wat je niet hebt verbruikt, niet mee mag nemen naar de volgende periode. Na je eindafrekening begint de telling opnieuw.

Hoe zit het met stadsverwarming?

Ook stadsverwarming valt onder het prijsplafond. Dat wordt alleen niet uitgedrukt in kuubs, maar in gigajoule (GJ). Tot een jaarverbruik van 37 GJ betaal je €47,38 per GJ.

Dat komt op hetzelfde neer als €1,45 per kuub gas.

Voor stadsverwarming geldt het maximale verbruik van 37 GJ wel in zijn geheel van 1 januari tot en met 31 december, omdat die afrekening wel per kalenderjaar gaat.

Wil je meer weten over het prijsplafond en wat dit betekent voor jou? De vergelijkingswebsite https://www.gaslicht.com/energienota/prijsplafond-energie#wat%20houdt%20prijsplafond%20in geeft hierover uitgebreide informatie.

De is een partnerbijdrage van:
de gemeente Zwolle
www.zwolle.nl

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 12 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 13 uur geleden