Jurriaan Kloks: "Om hier te acclimatiseren was die assistentrol wel goed."
Jurriaan Kloks: "Om hier te acclimatiseren was die assistentrol wel goed." Foto: Pedro Sluiter

Nieuwe trainer Jurriaan Kloks bouwt met dames Hockey Club Zwolle verder aan fundament

· leestijd 1 minuut Sport

HOCKEY - Met een 4-3 nederlaag zondag in en tegen Almere, is de competitiekop eraf voor Dames 1 van HC Zwolle. Met weer een nieuwe coach in de persoon van Jurriaan Kloks (38), die het afgelopen half jaar al assistent was in Zwolle. “Als wij collectief aanstaan, dan hebben wij gewoon een heel goede groep.”

(door Erik Riemens)

Het voorbijgaande seizoen was een succesjaar voor de Zwolse hockeyvrouwen. In de overgangsklasse finishte de ploeg knap als derde, terwijl het jaar ervoor het degradatiespook nog voor bibbers zorgde. In tegenstelling tot Heren 1 afgelopen seizoen, handhaafde Dames 1 zich toen nipt. “Ik moet wel zeggen dat het een wat vertekend beeld is. Afgelopen seizoen deden we het heel goed - al heb ik de eerste seizoenshelft niet meegemaakt - maar als je ons puntenaantal als nummer drie vergelijkt met dat van de andere klasse, dan zouden wij daarin zevende zijn geworden. Vooral voor de winterstop is de basis gelegd voor een goed seizoen, daarna werd het wat minder als je kijkt naar de resultaten. Zo kregen we best veel goals tegen. Dat is iets dat we beter willen doen.”

Opleidingsclub

“Sowieso is dat mijn streven: het op allerlei vlakken steeds beter doen en zorgen voor de juiste ontwikkeling van speelsters en het team. HC Zwolle is toch een opleidingsclub”, aldus Kloks, die naast hoofdtrainer Dames 1, assistent-coach Meisjes Onder 18, ook technisch manager topjeugd is.” De in Soest woonachtige trainer-coach met een schat aan hockeyervaring, kwam eind vorig jaar naar Zwolle. Daarvoor was hij met veel plezier en het nodige succes ruim zeven jaar in dienst geweest bij Shinty in Driebergen. Ook daar fungeerde hij als technisch manager en trainer coach van de jeugd Dames 1 én Heren 1.

“Ik heb eigenlijk altijd twee paden gevolgd. Die van technisch manager en coach en heb er ook diverse cursussen bij de KNHB voor gevolgd. De reden dat ik in Zwolle ben terechtgekomen had te maken met dat ik iets nieuws wilde. Ook sprak mij de vacature technisch manager en assistent-trainer bij Dames 1 direct aan.”

Verschil

Kloks zei het al, hij zou als assistent fungeren, in dit geval onder leiding van hoofdcoach Joris Boone, die op zijn beurt daarvoor assistent was van Marc Materek. In de zomer kwam ineens een berichtje op de website van HC Zwolle dat Boone en de club per direct uit elkaar gingen. Een verschil van inzicht, was de wat vage reden. Boone is nu KNHB trainer-coach Noord Nederland Onder de 14 jaar. “Ik had zeker de ambitie om hoofdcoach te worden van Dames 1, maar dat het zo snel zou gaan, had ik ook niet verwacht. Om hier te acclimatiseren was die assistentrol wel goed”, aldus Kloks. Hij wil zich niet vastpinnen op een afgemeten ranglijstresultaat.
 “Wat ik zei, je wilt het altijd beter doen, dus moeten we voor de top drie gaan. Alleen weet ik nu nog niet hoe sterk de andere teams zijn. Wat ik wel zeker weet, is dat als wij collectief aanstaan, we gewoon een heel goede ploeg hebben. Dan kunnen spelers excelleren, alleen dat fundament moet er dan wel zijn.”

Afbeelding
Vierdaagse van de geestelijke begeleiding Algemeen 17 mei, 14:29
Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20