Michiel Wijma: "Ons streven is dat alle standaard jeugdteams weer landelijk gaan spelen."
Michiel Wijma: "Ons streven is dat alle standaard jeugdteams weer landelijk gaan spelen." Foto: Pedro Sluiter

Jubilerende Hockeyclub Zwolle ziet nog voldoende uitdagingen

· leestijd 2 minuten Sport

HOCKEY - In het seizoen dat Hockey Club Zwolle haar tienjarig bestaan viert, is de rust weergekeerd bij de Zwolse club. Na een periode van financiële sores, corona en degradatiezorgen wordt er weer naar boven gekeken.

(door Harry Bouwhuis)

Michiel Wijma (52) is vanuit het bestuur verantwoordelijk voor het technische beleid. ”Wel op interim basis, omdat Erik Brunekreef het niet meer kon combineren met zijn werk”, benadrukt Wijma, die geen echte hockeyachtergrond heeft, maar als hockeyvader uiteindelijk bestuurlijk bij de club betrokken raakte.

Hij constateert ook dat HC Zwolle zich na wat sombere jaren weer aan het oprichten is. ”We hebben een aantal speerpunten geformuleerd, waaronder een goede stroomlijn tussen de prestatie- en de breedtesport. En in het kader van dit jubileumjaar hebben we een heel mooi hockeyfeest gevierd. Dat hoort ook bij deze club. Ook gaan we extra energie steken in sfeer verhogende activiteiten, net als in de restyling van ons clubhuis. Na tien jaar lijkt ons dat een mooi richtpunt. Maar het allerbelangrijkste is dat onze leden zich hier thuis en ook veilig voelen.”

Landelijk spelen

Het sportieve gedeelte is en blijft van belang op sportpark De Hoge Laar. “Want we blijven natuurlijk vooral een hockeyclub. Ons streven is dat alle standaard jeugdteams weer landelijk gaan spelen. Investeren in goede trainers is daarbij een must. We hebben een goede jeugdlijn. Daar kunnen we best mee vooruit.”

Na een moeizame periode spelen de twee vlaggenschepen bij de mannen en vrouwen momenteel een redelijk stabiele rol in de overgangsklasse. ”Mooi, maar dat wil niet zeggen dat we daarmee ook tevreden zijn. Onze ambities liggen hoger. Joris Boone, onze trainer bij de vrouwen, is een ‘kind van de club’ en kent vanuit zijn achtergrond als jeugdtrainer exact de kwaliteiten van zijn selectie.”

Uiteraard weet ook Wijma dat na elk seizoen de nodige speelsters verkassen. ”Het is bekend dat HC Zwolle de naam heeft een opleidingsclub te zijn, waarvan de hockeyverenigingen in vooral de studentensteden profiteren. Desondanks willen we met deze club een stap hogerop maken. Maar je moet dan wel weten welke kant je op wilt. Een kijkje in de keuken bij andere verenigingen kan dan zeker geen kwaad.”

Fietsje

Wijma kijkt wel met veel plezier terug op de winterperiode en het eerste seizoen van de overdekte hockeyhal. “De aanleg van het hockeydome heeft onze verwachtingen in alle opzichten overtroffen. Er was continu een prima bezetting. En onze leden hoefden na vele jaren niet meer niet te spelen op diverse locaties buiten de stad. Daardoor heeft het clubgevoel een flinke boost gekregen. ‘Lekker op het fietsje naar de club’, dat hebben we vaak gehoord. Het zorgde in alle opzichten voor veel meer reuring. Realisering van het hockeydome is echt een hele goede zet van de initiatiefnemers geweest.”

Nieuwe hoofdcoach mannen

HC Zwolle moet wel op zoek naar een nieuwe hoofdcoach bij de mannen. Wijma: ”Alex Mulder heeft aangegeven te willen stoppen. Uit een longlist van kandidaten zijn vijf namen overgebleven en daarmee zijn we nu in gesprek.”
De huidige coach Mulder vindt het na een lange periode bij de club welletjes. “Ik ben nu drie seizoenen hoofdcoach en was daarvoor drie jaar assistent-coach. Eerder ben ik jarenlang bij de jeugd betrokken geweest en heb zelf ook lang in het eerste gespeeld. Met mijn gezinssituatie en mijn eigen bedrijf wordt het wat teveel”, zo verklaart Mulder de reden om te stoppen.
Hij wil graag afscheid nemen met een plekje in de middenmoot. ”Het staat dicht bij elkaar, daarom heb ik er vertrouwen in dat dat gaat lukken. Toch hebben we best nog wel wat punten nodig. De club staat er gelukkig weer goed op. Dat was een tijdje terug wel anders. Ik heb de indruk dat de huidige clubleiding goed bezig is.”

Verlies en winst

Mulder zal minder te spreken zijn over de nederlaag van zijn team afgelopen zondag. In eigen huis werd het belangrijke duel tegen Upward met maar liefst 2-5 verloren. Jasper Waterlander scoorde de twee Zwolse goals, maar daar stonden vijf treffers van de opponent tegenover. De hockeymannen staan na het pijnlijke verlies nu op een negende plek.

De vrouwen pakten dit weekend wel een zege. Tegen HOD werd het 2-1 en daarmee nestelt de ploeg van Joris Boone zich in de subtop van de overgangsklasse. Annelin Grootendorst scoorde de 1-0. De tweede treffer kwam van de stick van Marianna Koetsier, die na een langdurige blessure weer haar opwachting maakte. Door de winst staat de jonge formatie op een knappe vierde plek in de overgangsklasse. Beide teams zijn komend paasweekend vrij en hervatten op zondag 16 april de competitie met een uitwedstrijd.