Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Monument Tankgrachtbrug maakt verleden in heden zichtbaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh) 

ZWOLLE - Wethouder Arjan Spaans heeft vorige week woensdag samen met Klaas Schuuring een monument onthuld op de gebouwde Tankgrachtbrug in de Mastenbroekerpolder in de nieuwe buurt De Tippe.  Op de reling van deze brug zijn onder andere tanks verweven met daarbij een informatiepaneel. 

Woensdag 13 september is een speciale dag voor Klaas Schuring. Met het monument krijgt een stukje geschiedenis blijvende aandacht. De reling van de brug is nu een monument. 

Tot grote tevredenheid van Klaas Schuuring, die zich heeft ingezet om een stukje oorlogshistorie onder de aandacht te brengen en zichtbaar te maken in Stadshagen en een eerbetoon te verkrijgen voor dwangarbeiders. 

We gaan even terug naar 13 september 1944. De Duitsers zoeken mankracht voor de aanleg van militaire stellingen. In Zwolle gaat het om een tankgracht in de Mastenbroekerpolder. Hiermee wil de bezetter een soort van stoplijn creëren om de geallieerden tegen te houden. 

De Duitsers zijn op zoek naar mankracht, maar niemand meldt zich aan. De toon van de Duitsers wordt steeds dwingender. Uiteindelijk eisen de Duitsers dat de Zwolse burgemeester Maurits van Karnebeek 700 mannen levert voor het graven van de tankgracht. Hij weigert. Voor hem is de grens bereikt. Hij duikt onder. 

De beslissing van de burgemeester kan niet voorkomen dat de tankgracht toch wordt gerealiseerd. Via razzia’s weten de Duitsers genoeg mensen te vinden. Ook worden dwangarbeiders uit Kamp Amersfoort aangevoerd. De tankgracht loopt van het Zwartewater naar de IJssel, over een afstand van 3 kilometer. 

Klaas Schuuring hoorde iets over de tankgracht en ging op onderzoek uit. Hij ontdekte het verhaal achter de verdedigingslinie van de Duitsers. Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor een passend aandenken. “Het gaat mij vooral om de 2.500 dwangarbeiders.” Deze mensen die in 1944 noodgedwongen moesten verdienen volgens Schuuring een eerbetoon. 

Hij kwam in contact met Arjan Spaans. Zijn verhaal over de tankgracht boeide Spaans, die toen nog actief was als raadslid. Samen met raadslid Evelina Blijveld diende hij een motie in om op een passende en zichtbare manier aandacht te geven aan dit stukje historie uit de Tweede Wereldoorlog in Zwolle. 

In de nieuwe buurt De Tippe in Stadshagen zijn nog steeds restanten te zien van de tankgracht. Om op een passende manier aandacht te schenken aan dit stukje historie is de Tankgrachtbrug Mastenbroekerpolder in De Tippe gebouwd. 

Vorige week werd het eerbetoon helemaal afgemaakt met de opening van het monument op de reling van de brug. Op de speciale datum 13 september. Precies 79 jaar geleden trok de toenmalige burgemeester een grens. Tot hier en niet verder. 

“Met dit monument kun je het verleden in het heden zichtbaar maken. Ik ben blij en dankbaar dat we dat op deze manier een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog door middel van kunst zichtbaar is gemaakt. Hier komen oud en nieuw samen. De tankgrachtbrug als een zichtbaar spoor van vroeger, in het landschap van de nieuwe buurt De Tippe. Het verleden herkend en erkend in het heden”, aldus Spaans. 

Klaas Schuuring ziet het als een kans voor scholen om het monument te bezoeken en het verhaal te vertellen. Veteraan Bas van den Berg sluit zich daar bij aan. “Het is heel goed om de jeugd erbij te betrekken. Het is mooi om het verleden zichtbaar te maken en mensen bewust te maken wat zich hier heeft afgespeeld. De gracht was 10 meter breed en 3 meter diep. Deze afmetingen waren heel bijzonder.” 

De brug en het monument zijn voorlopig nog niet toegankelijk voor het publiek. De tankgrachtbrug ligt middenin de nieuwbouwbuurt De Tippe. Hier worden ruim 1.300 woningen gerealiseerd. Het gebied rondom de tankgrachtbrug is nu nog bouwterrein. 

Meer informatie over de tankgracht in de Mastenbroekerpolder is te vinden op:
www.zwolle.nl/tankgracht-in-de-
mastenbroekerpolder.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen gisteren
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13