Een beeld van het nieuwe terras en de fietsnietjes op het grotere plein.
Een beeld van het nieuwe terras en de fietsnietjes op het grotere plein. Foto: Aangeleverd

Zwolle zet in op twee ‘zichtbare kwaliteits-verbeteringen’ in de Assendorperstraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Oorspronkelijk lag er een plan om de Assendorperstraat in z’n geheel aan te pakken, maar dit plan zit nog steeds in de ijskast, omdat de noodzakelijke financiële middelen ontbreken. Nu worden kleine stukken van de lange straat onder handen genomen. Vorige week dinsdagavond was er een informatieavond in De Enk en konden bewoners en ondernemers met eigen ogen zien wat de plannen zijn en was er ruimte voor suggesties.

Stukje bij de stukje wordt er toch iets gedaan om de Assendorperstraat op te knappen en aan te passen aan de huidige tijd. Vorige week dinsdagavond stonden twee ‘kwaliteitsverbeteringen’ centraal.

Bij de eerste ingreep gaat het om het stuk van de Assendorperstraat tussen de Enkstraat en het Jumbo-plein. In dit gedeelte worden enkele fietsparkeerstroken gerealiseerd. ’s Winters kunnen deze plekken fungeren als parkeerplaatsen voor auto’s. Daarnaast ligt er het streven om meer groen toe te voegen en liggen er mogelijkheden om terrasjes te creëren.

De tweede plek waar de gemeente een kwaliteitsslag wil maken is het gedeelte van de Assendorperstraat bij het Smikkelhoekje (Assendorperstraat 113). Het is de bedoeling om het terras te verplaatsen naar de overkant. Daarnaast wil de gemeente ook hier groen toevoegen. Ook voor het fietsparkeren wordt uitgeweken naar een andere plek. De ‘fietsnietjes’ (fietsleunhekken) worden verplaatst naar het groen, omdat veel fietsen nu op de stoep staan. Het plein ter hoogte van de Assendorperstraat 138 wordt vergroot en de ‘fietsnietjes’ worden hier ingepast.

“We gaan het netter en mooier maken met deze twee kwaliteitsverbeteringen. Het moet zichtbaar worden, zodat de Assendorperstraat een mooiere en vriendelijkere uitstraling krijgt”, aldus projectleider Steven Braakhekke van de gemeente Zwolle. “Hiermee willen we laten zien wat een aantal ingrepen kan doen en zo hopen we het college en de raad enthousiast te maken om meer geld beschikbaar te stellen, om zo ook de rest van de Assendorperstraat aan te pakken.” Voor de twee plannen is 3 ton beschikbaar.

Tijdens de informatieavond liep het niet storm. Toch kwamen sommige bewoners met goede suggesties. Zo opperde iemand om bij het Smikkelhoekje een zebrapad aan te leggen, zodat klanten van de snackbar veilig kunnen oversteken. Een andere bewoner legde de nadruk op onderhoud. “Het moet niet alleen mooi zijn, maar ook mooi blijven”, kreeg Braakhekke te horen.

Ondernemersvereniging Assendorp is blij dat de Assendorperstraat wordt aangepakt. “Dit sluit goed aan bij het plan ‘De kop van Assendorp’. Maar er moet meer gebeuren. Wij willen dat het oorspronkelijke grote plan wordt uitgevoerd en de hele Assendorperstraat wordt aangepakt. De ideeën zijn er en het plan is klaar”, aldus voorzitter Emiel Löhr van de ondernemersvereniging.

Gerard Meijeringh