Spaans en Timmernans onthullen de informatiezuil.
Spaans en Timmernans onthullen de informatiezuil. Foto: Gerard Meijeringh

Innovatie in Zwolle: Grondwater reinigen op natuurlijke wijze via planten en bomen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Grondwater zuiveren op een natuurlijke manier. Dat is wat er de komende tijd gaat gebeuren op het Polymer Science Park (oude Philps-locatie) aan de Ceintuurbaan. Grondwater wordt gezuiverd via een helofytenfilter en via twee zwarte elzen. Het is een pilot, dat onderdeel uitmaakt van meerdere soortgelijke initiatieven en is een initiatief van de gemeente Zwolle, provincie Overijssel, gemeente Almelo, Bio Clear Earth en Deltarus.

De officiële aftrap van de pilot was vorige week woensdag. Wethouder Arjan Spaans en Laura Timmermans, adviseur bodem en ondergrond bij de gemeente Zwolle, onthulden een informatiezuil. 

Het groene project is onderdeel van de pilot ‘Zuiverend groen in de stad. Hoofdmoot is het helofytenfilter, een natuurlijk waterzuiveringssysteem. Op het plein staat een plantenbak van circa 20 bij 4 meter. Deze is ingezaaid met gele lissen. 

“Het is een plant met een heel groot wortelstelsel. De hele bak staat er vol mee. Tussen de wortels zitten bacteriën, die waterverontreiniging afbreken. Hiermee wordt 3 kub water per dag gezuiverd. Het filteren staat nooit uit. Het systeem werkt op drie pompen, die draaien op electriciteit. De rest is puur natuur”, aldus Freek van den Heuvel, adviseur fytoremediatie (inzet van planten om de bodem te zuiveren van giftige stoffen). 

De bak zit een halve meter boven de grond en anderhalve meter beneden de grond. De resultaten van de zuivering worden voortdurend in de gaten gehouden. Er zijn meetpunten op verschillende plekken. De zuivering is zeker geen overbodige luxe. Op de plek waar nu het water wordt gezuiverd was vroeger industrie en dat heeft gezorgd voor verontreiniging van het grondwater. 

Dorstige bomen

Twee bomen vormen het tweede gedeelte van de zuivering. Dit zijn zwarte elzen. De bomen staan in een betonnen bak die een opening heeft aan de onderkant. De bomen zuigen het verontreinigde water omhoog. “Deze bomen drinken veel water en passen in het molenplan. Via een filter drinken de bomen als het ware het grondwater en wordt het water gezuiverd”, aldus Van den Heuvel. 

Geen energievretende apparaten

Spaans is onder de indruk. “Dit past bij nu. Hier heb je geen grote energievretende apparaten voor nodig. De natuur doet het werk. Ik ben erg enthousiast over het zuiverend groen”, aldus de wethouder. 

“In Zwolle zijn we al decennia bezig om groen op een positieve manier te laten bijdragen aan onze leefomgeving. Door innovaties toe te passen in groenbeheer dragen we bij aan de biodiversiteit in de stad. Dit is innovatie. Ik ben trots dat dit hier is geplaatst. En het is ook een voordeel dat dit ook prima inpasbaar is in landelijk gebied. Doel is om hier van te leren voor volgende toepassingen.” 

De pilot loopt tot eind volgend jaar. Maar het is de verwachting dat de pilot daarna wordt verlengd. 

Gerard Meijeringh

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42