Jermaine Lubbers showt wat je allemaal kunt doen in het calistenicspark.
Jermaine Lubbers showt wat je allemaal kunt doen in het calistenicspark. Foto: Gerard Meijeringh

Nieuw calisthenicspark in Westenholte is ‘supertoegankelijk voor jong en oud’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

WESTENHOLTE - Westenholte heeft nu ook een eigen calisthenicspark. Vorige week woensdag is het fit hangout park voor jong en oud geopend. Vanwege de herinrichting van het Stinspark ligt het calisthenicspark momenteel op het grasveld naast het Stinspad, Steenboerweg en Tijmpad. In de toekomst is het de bedoeling dat het park een nieuwe plek krijgt in het Stinspark.

Het plan om een calisthenicspark te realiseren in Westenholte kwam van Ferdy Bosscher. 

“Ik woon hier vlakbij. Ik liep regelmatig in het park en zag dat de jeugd zich verveelde en dan maar vernielingen ging plegen. ‘Laat de jongens anders hangen’, dacht ik. Ik had een calisthenicspark gezien in Utrecht. Wellicht kon dat hier ook op kleinschalige wijze. Vervolgens ben ik een praatje links en een praatje rechts gaan maken. De aanhouder wint”, vertelt Bosscher vlak voor de opening.

Bosscher won advies in bij Jermaine Lubbers. Hij is initiatiefnemer van verschillende calisthenicsparken in Zwolle. Dat kostte hem heel wat tijd. “In Stadshagen ben ik er drie jaar mee bezig geweest. Waarom ik er zoveel tijd in heb gestoken? Ik ben docent lichamelijke opvoeding. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen in beweging te zetten”, aldus Lubbers. 

Ook Bosscher moest geduld hebben. “Ik ben er sinds 2021 druk mee geweest. Het heeft me veel energie gekost.” Maar dan heb je ook wat. “Iedereen kan hier trainen. Via het scannen van een QR-code kun je een video bekijken. Met behulp van deze video kan jong en oud hier trainen, want je traint met je eigen gewicht. Elke wijk zou dit moeten hebben.”

Vervolgens prijst wethouder Michiel van Willigen het doorzettingsvermogen van Bosscher en het open vizier van de initiatiefnemer. “Je hebt iedereen erbij betrokken. Je kijkt naar mensen. Dat doe je heel goed. Je kijkt mensen in de ogen.”
Bosscher hoopt dat er veel mensen gebruik gaan maken van het calisthenicspark. Het plan is er dat de sportvoorziening straks verhuist naar het Stinspark.

“Daar kan het groter van opzet worden, maar dat is wel afhankelijk van hoeveel het wordt gebruikt. Misschien is de buurt wel zo enthousiast dat het hier kan blijven staan en dat we in het Stinspark dan iets nieuws neerzetten. Daar moet dan wel een nieuw budget voor komen. Ik hoop dat het park veel door scholen wordt gebruikt. Daar ga ik me hard voor maken.”
Lubbers wil graag trainingen verzorgen in het calisthenicspark. Na de toespraken laat hij flink wat oefeningen zien op de verschillende stangen en rekken.

“Dit is een openbare sportplek waar mensen ook op een gezellige manier in groepsverband op een georganiseerde manier kunnen trainen. De oefeningen zijn voor iedereen goed te doen. Van 3 tot 100 jaar. Dit park is supertoegankelijk.”

Gerard Meijeringh