Gasthuisplein gaat in het najaar van 2016 op de schop
Gasthuisplein gaat in het najaar van 2016 op de schop brugmedia.nl

Gasthuisplein gaat in het najaar van 2016 op de schop

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD ? De lang gekoesterde wens voor een opknapbeurt van het Gasthuisplein wordt vervuld. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, gaat het plein in het najaar van 2016 op de schop en wordt het nog voor 2017 opgeleverd.

Bewoners en ondernemers hebben hun wensen kenbaar gemaakt en de gemeente stelt maximaal een miljoen euro beschikbaar voor de herinrichting van het plein. Zo heeft wethouder Filip van As donderdag bekend gemaakt. ?De herinrichting gaat in samenspraak met de bewoners en ondernemers. Zij hebben hun wensen kenbaar gemaakt en de meeste vragen kunnen we realiseren. Aan hun grootste wens voor een ondergrondse fietsenkelder kunnen we niet voldoen. We helpen wel met het verkennen van de mogelijkheden de fietsen ? zo'n vierhonderd plekken - van de straat te krijgen. Onder meer met de mogelijkheid voor een bewaakte stalling. De fietsenrekken gaan weg, zodat mensen zo flexibel mogelijk in de ruimte hun fietsen in vakken kunnen stallen.?

Een goede stalling, een openbaar toilet en informatieborden. Dat zijn volgens bewoner Harry Poortier de belangrijkste vereisten voor het plein. ?Verder willen we graag een egaal plein zonder stoepranden en bekijken we de mogelijkheden voor een kiosk. Ook is er de wens voor serre-achtige winterterrassen.? Afwachten tot de plannen helemaal concreet zijn, is er volgens de bewoner niet bij. ?Er kunnen al eerder activiteiten zichtbaar worden. Zo gaan we mogelijk al obstakels als muurtjes weghalen, beplakken we etalageruimten met thema's en doen we mogelijk al een proef met de fietsvakken. ?

Hoewel de wens voor herinrichting al veel langer leeft, is de wethouder sinds anderhalf jaar met de bewoners en ondernemers in gesprek.   Zij willen het plein een eigen karakter geven. Het moet een ontmoetingspunt worden, volgens Poortier. ?Op die wijze dat een moeder met haar kinderen afspreekt dat, als ze elkaar in de stad uit het oog verliezen, elkaar weerzien op het Gasthuisplein.? Bezoekers weten het plein nu al goed te vinden, zegt hij. ?We hebben hier momenteel ook geen leegstand.? De toegangsstraten vanaf de Diezerstraat als de Brouwerstraat, de Rodehaanstraat en de Gasthuisstraat worden, naast de herinrichtingsplannen, eveneens bekeken. Poortier: ?Ook hier begint het met het weren van de fietsen.?

?Het verblijfsklimaat op het Gasthuisplein is nu niet prettig?, vindt Van As. ?We gaan ook heel goed kijken naar de bomen op het plein en letten er op dat mooie gevels goed zichtbaar blijven. Ik hoop dat de gemeenteraad nog voor de zomer met de plannen instemt.?