Pedro Sluiter

?Genoeg potentie bij Kwiek en Lenig'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Met drie turnsters in de districtsfinale van de derde divisie, waarvan er eentje is doorgedrongen tot de halve eindstrijd van het NK, heeft de Zwolse gymnastiekvereniging Kwiek en Lenig de stijgende lijn van de afgelopen jaren voortgezet. Binnenkort gaat het ook nog met twee jeugdige turnsters naar de halve finales van de tweede divisie.

Net als vorig jaar hadden Chantal Brand, Milou van Assen (bij de senioren) en Maren Bos (junior) zich geplaatst voor de districtsfinale die zaterdag plaatsvond in de Calohal van Windesheim. Van dat drietal wist Brand zich als enige te plaatsen voor de landelijke halve finales. Met scores van 11,900 (sprong), 10,350 (brug met ongelijke liggers), 9,200 (balk) en 11,750 (vloer) kwam ze tot een eindscore van 43,200. Daarmee eindigde de twintigjarige Brand op de elfde plaats, net genoeg om door te gaan. Bos (13) werd dertiende bij de junioren en liep daarmee net de halve eindstrijd mis. Van Assen (19) moest genoegen nemen met de 21ste plaats. ?Er was wat onduidelijkheid over een score bij de brug. Volgens bijna iedereen was een bepaald onderdeel wel goed uitgevoerd, maar volgens de jury niet. Ze heeft verder wel een goede wedstrijd geturnd, dus dat was wel even zuur?, zegt Jacqueline Gerner, secretaris bij Kwiek & Lenig en belangrijk in de organisatie van de districtsfinale. ?Iedereen was heel tevreden over de dag. De tribune was goed gevuld. We hebben een heel goeie turndag gehad in Zwolle.?
Gerner ziet dat de extra aandacht die K en L sinds een jaar of drie aan het turnen geeft, vruchten afwerpt. Morgan Smit en Dewey Groothand (geboren in 2006) doen binnenkort in Tilburg mee aan de halve finales van de tweede divisie. ?En in de vierde divisie hebben we een stuk of twaalf turnsters. Ik acht het wel aannemelijk dat er zes, zeven daarvan volgend jaar doorstromen naar de derde divisie. Er is genoeg potentie.?