SV Zwolle blijft derdeklasser

· leestijd 2 minuten Sport

HATTEM - SV Zwolle heeft zich woensdagavond veilig gespeeld en voetbalt ook volgend seizoen in de derde klasse. De ploeg van trainer Patrick Wijsman won het beslissingsduel tegen Groen Wit '62 op het kunstgras van VV Hattem met 2-1. Door deze nederlaag moet Groen Wit '62 nog aan de bak in de nacompetitie.

SV Zwolle kende een zeer moeilijke start en werd in de eerste twintig minuten onder de voet gelopen. De Zwollenaren mochten blij zijn dat de schade beperkt bleef tot een doelpunt. Na een handbal van Iwan Visser ging de bal op de stip. Mark Jan Weijn schoot namens de ploeg uit Apeldoorn raak. Daarvoor liet Groen Wit '62 twee grote kansen liggen. In het tweede gedeelte van de eerste helft kwam SV Zwolle beter in de wedstrijd. Dit leidde in de 40e minuut tot de gelijkmaker. Met een kopbal was Tim Benes al dicht bij de 1-1, maar zijn kopbal werd op de doellijn onschadelijk gemaakt door een speler van Groen Wit '62. Vervolgens kwam de bal bij Jacob Laan die met een hard schot de keeper verraste.

Na rust trok SV Zwolle de goede lijn door en was het de betere ploeg. Dit leidde tot kansen voor Herman Morsink en Maikel Kroes. Dezelfde Kroes moest zich in de 66e minuut geblesseerd laten wisselen. Zijn vervanger, Robbie Beernink, vervulde vervolgens een belangrijke rol. Nadat Ingmar Jonker in het strafschopgebied net niet goed stond en de bal net niet in kon tikken, was Beernink in de 77e minuut beslissend. De sterk spelende invaller speelde zich goed vrij en met een knap schot tekende hij voor de 2-1. Daarna kwam de zege van SV Zwolle niet meer in gevaar.

Het betekende een mooi afscheid voor trainer Patrick Wijsman, die na maar liefst negen (!) seizoenen SV Zwolle aan de slag gaat bij Dedemsvaart. Bij verlies was Wijsman zijn toekomstige club tegengekomen in de nacompetitie, maar dat scenario bleef hem bespaard. Met dank aan Beernink, die niet blij was met zijn plek op de bank. "Robbie was teleurgesteld en was heel erg boos dat hij er naast stond, maar conditioneel kan hij het geen 90 minuten aan. Je weet dat dit soort wedstrijden op het laatst worden beslist. In de laatste twintig minuten vallen er gaten en dan kun je Robbie heel goed gebruiken."

Wijsman begon bij SV Zwolle toen de club nog vierdeklasser was en laat de club achter in de derde klasse. "Ik kan met opgeheven hoofd afscheid nemen. We zijn een stabiele derdeklasser, maar hebben dit seizoen veel pech gehad. De RDC-affaire (SV Zwolle kreeg twee punten in mindering wegens problemen met spelerspassen en  ook bepaalde de KNVB de einduitslag van de uitwedstrijd bij RDC op 3-0 in het nadeel van de Zwolse club - red.) heeft ons vijf punten gekost. Als je die erbij optelt, speel je nacompetitie voor promotie. Ik ben negen jaar geleden begonnen en we zijn in de tweede klasse terechtgekomen. Er was een goede basis neergelegd, maar dat is vervolgens niet goed uitgebouwd. In zo'n situatie moet je de boer op om breder te worden. Dat is niet gebeurd en dat is jammer. Gelukkig is het nu goed afgelopen. Als we weer in de vierde klasse terecht waren gekomen, gaan mensen zich afvragen wat al die jaren hebben opgeleverd."